14 april 2013

Tien redenen waarom blogs met lijstjes zo populair zijn

8, 19, 9, 10 of 14 redenen om te gaan
hardlopen. De eerste vijf hits bij Google
op zoekopdracht 'redenen om te gaan
hardlopen'.
Blogs met lijstjes zijn populair. Als blogger zie je dat terug in je bezoekersstatistieken. Maar je ziet het ook op plekken waar blogberichten worden aanbevolen, zoals op Flipboard of Pinterest. Waarom lezen we zo graag blogs met 'Zeven manieren om...', 'Vijf regels van...' en 'Tien tips voor... '? In deze blog geef ik tien antwoorden.

1. Van lijstjes gaat een zekere autoriteit uit. De auteur heeft kennelijk grip een stukje complexe materie omdat hij/zij laat zien in staat te zijn een en ander compact en overzichtelijk te kunnen verpakken.
2. Lijstjes geven de indruk, of zo je wilt illusie, van compleetheid. Een blog over 20 redenen om sociale media in te zetten voor de PR van je school doet vermoeden dat er niet meer dan 20 redenen zijn, toch?
3. Lijstjesblogs hebben meestal een 'what-you-give-is-what-you-get'-titel. Kom je die titel tegen als aanbeveling op sociale media, dan zul je gemakkelijker doorklikken omdat je je meteen kunt voorstellen wat je achter de link kunt verwachten.
4. Lijstjes geven de lezer houvast. Je zou het lijstje bij wijze van spreken in kunnen lijsten als checklist. Ben je bijvoorbeeld bezig met het bedenken van een 'viral' dan geeft een blog als '6 STEPPS om sociale besmettelijkheid te realiseren' je handvatten. Ben ik niets vergeten?
5. Lijstjesblogs lezen lekker en snel. Het gaat om een bekend format dat overzichtelijkheid biedt door de opdeling van de informatie in hapklare brokjes.
6. Zoekmachinegebruikers worden gemakkelijk getriggerd door de titel van een lijstjesblog. Zoek je op 'redenen om te gaan hardlopen'? Dan is een titel als '19 redenen om te gaan hardlopen' veelbelovend en uitnodigend. Zelf kwam je immers niet verder dan twee of drie redenen...
7. Omdat lijstjesblogs populair zijn, kun je scoren onder je volgers en vrienden door ze te verwijzen naar je laatst ontdekte lijstjesblog. Zo versterkt de populariteit van lijstjesblogs de populariteit van lijstjesblogs.
8. Lijstjesblogs zijn populair onder betweterige reageerders die het heerlijk vinden om de auteur via de reactiefunctie fijntjes te wijzen op een omissie. 'Ik mis tip 11, namelijk...' Ook is het bij het reageren handig om naar een bepaald fragment uit de blog te verwijzen. 'Bij punt 8 zeg je..., maar'. 
9. Het is leuk een blog in de vorm van een lijstje te schrijven. Dat schrijfplezier straalt af op het eindresultaat en dat is derhalve leuk om te lezen.
10. Lijstjes bevatten soms hilarische pogingen om toch maar aan het magische getal van 7 of 10 items te komen. Dat maakt lijstjesblogs vaak grappig om te lezen. 

3 opmerkingen:

 1. 11.: Zo'n lijstje maakt de tekst overzichtelijk, voorspelbaar en geeft daarmee structuur aan de tekst. Als je de sleutelwoorden vet maakt kun je de tekst in verhoogd tempo lezen. De tekst wordt toegankelijker en zal daarmee aantrekkelijker en beter gelezen worden.
  De behoefte daaraan is groot: er komt al zo'n brei aan informatie/data voorbij.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hé Erno, je slaat de spijker op zijn kop!

  kijk even op: www.lijstjes.info/lijstjes :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik ben persoonlijk verslaafd aan lijstjes! Ik heb op mijn blog dus ook een lijstje gemaakt van redenen waarom ik lijstjes fantastisch vind! Leek mij grappig om te doen en ik ben fan van Jelle natuurlijk. Wil je het lezen? http://www.gelukisgratis.nl/lijstjes-zijn-fantastisch/
  Groetjes en een dikke kus Lotte!!!!

  BeantwoordenVerwijderen