10 november 2013

Het gaat vooruit: Brain Machine Interfaces

De computer doet steeds vaker dienst als verlengstuk van ons gebrekkige lichaam. Een interessante ontwikkeling op dit gebied: de zogenaamde Brain Machine Interfaces. Hierbij wordt een apparaat (noem het een robot) aangestuurd door gedachten die worden opgepikt door kleine sensoren die aan de buitenkant van het brein worden 'geïnstalleerd'.

Afgelopen week besteedde De Wereld Draait Door er aandacht aan. Marc de Hond, verlamd door een dwarslaesie, vertelt in de uitzending hoe hij een stukje heeft gelopen in een exoskelet, een uitwendig skelet dat draagkracht en spierkracht van het menselijk lichaam overneemt of versterkt.

In onderstaand filmpje zien we een vrouw die met haar gedachten een robot-arm en hand aanstuurt. Na enig oefenen slaagt ze erin een fles met een rietje naar haar mond te brengen om te drinken.De technologie staat nog in de kinderschoenen, maar ontwikkelt zich snel. Zo meldde de Volkskrant een nieuwe doorbraak: 'Wetenschappers zijn erin geslaagd aapjes twee computerhanden te laten besturen met hun gedachten.' Het artikel gaat in op wat ons nog staat te wachten: 'Op het WK voetbal van volgend jaar moet een volledig verlamde patiënt de aftrap geven.' Wat denk jij: gaat het de wetenschappers lukken dit te realiseren?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten