31 oktober 2012

Een G&G-contractje

In ons gezin beleven we veel plezier aan het gebruik van media. De televisie staat bijna elke avond aan, we hebben allemaal een smartphone en er ligt altijd wel een iPad en een laptop binnen handbereik. Ach, het is nu eenmaal mijn werk... Om het gezond en gezellig te houden, hebben we een aantal afspraken gemaakt. Zo zijn mobieltjes taboe tijdens alle maaltijden. Deze afspraken zijn mondeling gemaakt.

Soms zijn de verleidingen van al die mooie media even te groot. Dan gaat de televisie te vroeg aan of nemen we toch dat ene telefoontje aan, ook al prikken we net een aardappeltje aan onze vorken.

Door afspraken op te schrijven, eventueel te ondertekenen en op te hangen, zouden we onszelf een extra steuntje kunnen geven. Je spreekt elkaar dan ook wat gemakkelijker aan op het overtreden van de afspraken. De afspraken gelden voor iedereen, dus zeker ook voor ons als ouders.

Doel van de afspraken:

 • Gezellig: luisteren naar elkaar, praten met elkaar, oog hebben voor elkaar.
 • Gezond: pauzes inlassen in je mediagebruik, rust, voldoende beweging.   

We hebben zo'n G&G-contractje nog niet gemaakt, want wat zet je er wel in en wat niet? Waar ik aan denk is onder andere het volgende...

 • Mobieltjes uit of op stil tijdens eetmomenten.
 • Mobieltje niet opnemen als je met elkaar in gesprek bent of bezig bent met een klusje dat af moet en aandacht vraagt (huiswerk, huishoudelijke karweitjes). 
 • Mobieltjes uit of op stil tot na het ontbijt 's ochtends en 's avonds zodra je naar je slaapkamer gaat. 
 • Televisie niet eerder aan dan om 19.00 uur. Maximaal 2 uur televisie per dag. Televisie kijken op de laptop/tablet, bijv. via Uitzending Gemist telt mee.
 • Voor jezelf: mobieltjes uit of op stil tijdens het sporten.
 • Tijdens reclameblokken op televisie het geluid uit. Tijd om even wat te bewegen, wat te drinken halen in de keuken, wat te kletsen.
 • Regelmatig een of enkele dagen geen sociale media, bijvoorbeeld in het weekend of op vakantie ('smabattical', 'e-pause', 'zonder zondag').
Welke afspraken heb jij met je gezin gemaakt? Deel je suggesties via de reacties op deze blog!

2 opmerkingen:

 1. Eenvoudig en goed, zulke afspraken. Is ook opvoeden.
  Alles met mate(n).

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Omgaan met sociale media en games is wat mij betreft inderdaad hetzelfde als omgaan met bijvoorbeeld energiedrankjes, huiswerk maken en alcohol.

  Als ouder is het je taak om kinderen bewust maken van de mogelijkheden die er zijn, zodat ze verantwoorde keuzes maken.

  Dit betekent volgens mij dat je grenzen aangeeft en uitlegt waarom je dat doet.

  In de praktijk niet altijd gemakkelijk... Alleen al het goede voorbeeld geven: maximaal twee uur per dag tv betekent dat ik moet kiezen tussen Bones en CSI.


  BeantwoordenVerwijderen