02 februari 2011

Tien redenen waarom ik gek ben op schaatsen

Deze week zond de NCRV de documentaire 'Als het kan, dan moet het' uit, een lofzang op de Nederlandse schaatscultuur. Mooie beelden en taferelen... daar niet van. Maar ik vond wel dat er erg veel nadruk werd gelegd op het idee dat natuurijs-schaatsers 'thrillseekers' zijn. Alsof de kick van het schaatsen vooral de kick is van het gevaar van wakken, scheuren en een koud, nat pak. Schaatsen is voor mij in elk geval vooral niet dat opzoeken van gevaar...Waarom ik schaatsen op natuurijs - afgelopen twee dagen (zie boven) kon het hier nog! - wel geweldig vind? Nou, ...

1. Met minimaal en 'pecharm' gereedschap - slechts twee ijzers - haal je een relatief hoge snelheid, die je bovendien sterker ervaart dan op de fiets omdat je laag bij de grond bezig bent.
2. Schaatsen kost niet veel energie. Je bent sportief bezig, maar houdt het in een rustig tempo gemakkelijk een paar uurtjes vol. Een goed uitgevoerde schaatsbeweging is als een sierlijke dans, die, hoe beter hij wordt uitgevoerd, hoe meer snelheid hij teweegbrengt.
3. Je trotseert de koude door te bewegen en je lichaam van binnenuit te verwarmen. Zo ervaar je de perfecte thermostaat-technologie van het menselijk lichaam aan den lijve.
4. Ik houd van muziek. Het geluid van zingend ijs ís muziek.
5. Op schaatsen heb je een uniek gevoel van controle over een spekgladde ondergrond.
6. Je bent midden in de natuur op plekken waar je anders alleen met een bootje of zwemmend komt. Het ijs biedt een ander, verfrissend perspectief op kades en randen.
7. Schaatsen is de stilte opzoeken en hem vinden. Zo kom je even helemaal los van de dagelijkse drukte.
8. De visuele variatie in natuurijs is betoverend: scheurtjes, luchtbellen, doorkijkjes naar de bodem van de plas, spiegelingen en andere spelingen van het licht.
9. Een open ijsvlakte zonder sneeuw kent geen paden. Je bepaalt je eigen lijn.
10. Al dat moois is maar af en toe beschikbaar. Als het lukt op het juiste moment op de juiste plek te zijn, geeft dat het plezierige gevoel van een unieke ervaring.

1 opmerking:

  1. Anoniem1:08 p.m.

    Mooi gezegd. Deze plek waar je de afgelopen dagen kon schaatsen was de afgelopen dagen bijzonder goed bij stem. Zelden zoveel 'Star wars' achtige muziek op het ijs gehoord. Ik heb er ook geluidsopnames van gemaakt, zo mooi vond ik het.

    BeantwoordenVerwijderen