06 februari 2011

Schoolkeuze met een spreadsheet

Waar gaan mijn klasgenoten naartoe? Hoe is de sfeer? Hoe ver moet ik fietsen? Het zijn de vragen waar we momenteel met onze groep 8-er aan het stoeien zijn. We zijn bezig met de schoolkeuze voor het voortgezet onderwijs!

Het lastige is dat de criteria die een rol spelen bij de schoolkeuze nogal appels-en-peren-vergelijken zijn. De ene school biedt extra lessen drama, maar is wel verder weg dan die andere school, die echter niet goed met het openbaar vervoer bereikbaar is, maar die weer wel wat kleinschaliger is... Dat soort redeneringen helpen onze groep 8-er niet echt verder en ons ook niet. Zeker niet als er vijf scholen zijn waaruit in principe gekozen kan worden.

Om wat meer grip te krijgen op al die argumenten hebben we een spreadsheet gemaakt.
1. In de eerste kolom hebben we de tien belangrijkste criteria voor een goede schoolkeuze gezet; in de tweede hebben we deze een score toegekend. Het belangrijkste criterium kreeg een 10; het minst belangrijke een 1. Elk rapportcijfer hebben we in deze kolom maar een keer gebruikt. Je kunt natuurlijk ook voor andere vormen van weging kiezen, zoals elk item wegen met een score van 1, 2 of 3.
2. In de volgende 5 kolommen scoren we de 5 scholen die we aan het onder- en bezoeken zijn met een rapportcijfer. Rapportcijfers mogen hier hetzelfde zijn. Een school kan dus een 8 scoren voor 'sfeer', maar ook voor 'bereikbaarheid'.
3. In de volgende 5 kolommen vermenigvuldigen we het rapportcijfer uit de eerste kolom met de waardering per school voor elk aspect. Onderaan deze kolommen tellen we deze scores op om tot een totaaloordeel per school te komen.

De rekenwijze is natuurlijk niet 100% waterdicht, maar met deze totaalscores hebben we wel iets meer grip gekregen op een kluwen aan argumenten. Aan de hand van de ingevulde tabel kunnen we alles nog eens goed met elkaar bespreken. En zo komen we hopelijk tot een goede beslissing!

1 opmerking:

  1. Anoniem3:19 p.m.

    De VOGids biedt een goed hulpmiddel! http://www.devogids.nl/index.php/vo-service/68-downloads

    BeantwoordenVerwijderen