11 november 2010

Dorp organiseert het eerste Nachtburgemeesterscongres

Ik woon in een klein dorp, Middelbeers, samen met nog zo'n 1500 zielen. De gemeenschapszin is er groot... net als de passie voor cultuur. Hier lopen vele muzikanten en toneelspelers rond, hier en daar een verdwaalde dichter, beeldend kunstenaar of danser. Als er gefeest wordt, gebeurt dat goed. De kleine uurtjes zijn hier groot. Niet voor niets hebben we hier al jaren een nachtburgemeester rondlopen.

Een nachtburgemeester is initiator, stimulator, mensenbinder, maar vooral ook artiest en bezoeker tegelijk op de culturele evenementen in een stad of dorp. Jarenlang hadden we hier Harrie van Hoof, oud-gitarist van de RK Veulpoepers BV, als nachtburgemeester. En sinds april dit jaar is dat Marian Smolders. We hebben hier iets met vrouwelijke burgemeesters. We hadden dan ook de eerste vrouwelijke burgemeester van Nederland: mevrouw Truus Smulders-Beliën. Maar dat terzijde.

En nu hebben we hier iets bedacht: het organiseren van het eerste congres voor nachtburgemeesters, in de nacht van 29 op 30 oktober 2011. Voor het congres worden nachtburgemeesters uit Nederland en Vlaanderen uitgenodigd. Een aantal van hen zijn inmiddels benaderd. Naast het congres met lezingen, debatten en sessies over relevante thema's voor nachtburgemeesters gaan we de deelnemers en het publiek een breed cultureel programma aanbieden met onder andere muziek, cultuur, theater, culinair genieten en natuur. De nacht van 29 op 30 oktober is gekozen omdat het de langste nacht van 2011 is. Dit vanwege het terugzetten van de klok.

Binnenkort is via de website www.nachtburgemeesterscongres.nl meer informatie over het congres en het culturele programma beschikbaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten