10 april 2009

Wat er niet uitgaat...

"Wat er niet aankomt, hoeft er ook niet af." Je kent hem wel, die wijze levensles, ons aangeboden door de reclamemaker van de fabrikant van een slank kaasje.

Onlangs hoorde ik op de radio een budgetdeskundige een variant bespreken op deze slagzin: "Wat er niet uitgaat, hoeft ook niet binnen te komen." Ofwel: kijk eens kritisch naar je uitgaven. Bedenk hoeveel je moet werken om het geld voor een bepaalde uitgave te verdienen. En vraag je dan eens af of het dat dan allemaal wel waard is. Die boodschap sprak me wel aan...

De deskundige noemde het voorbeeld van kant-en-klaar-maaltijden. Die zijn erg duur en niet zo smaakvol als versgemaakte maaltijden. Boodschap: iets minder tijd besteden aan geld verdienen om die dure maaltijden te kunnen betalen en de vrijgekomen tijd besteden aan koken geeft meer voldoening.

Ook organisaties en kleine ondernemingen zouden dergelijke rekensommetjes misschien wat vaker moeten maken...

2 opmerkingen:

 1. Zo berekende 'De Kleine Aarde' enkele tientallen jaren geleden al hoeveel extra tijd (= werktijd) auto rijden kost vergeleken met openbaar vervoer. Of dát nog steeds opgaat weet ik niet, maar het principe blijft interessant. Leuk om het weer eens tegen te komen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Monique8:30 p.m.

  Kant en klaar maaltijden.
  Ze zijn zoooo handig.

  Maar inderdaad, je kan een hoop besparen door bewuster te leven.

  BeantwoordenVerwijderen