15 januari 2009

De Creatieve Wereld slaat duizenden handen ineen

Onderstaand bericht is aangepast op 23 januari n.a.v. het vinden van een locatie voor het beschreven evenement.

In één bijeenkomst 3000 mensen leren jongleren: op donderdag 29 januari gaat Rik Konings de uitdaging aan. De workshop in de Brabanthallen in Den Bosch vormt de aftrap voor de eerste Creatieve Wereldtour van 10 februari tot 2 maart 2009 in Tanzania.


Stichting de Creatieve Wereld is een organisatie die met creatieve programma’s, materialen én begeleiding kinderen overal ter wereld hun talenten laat ontdekken. De kinderen krijgen daardoor meer zelfvertrouwen en leren creatiever te denken. Dat biedt nieuwe kansen om hun eigen toekomst vorm te geven. De Creatieve Wereld bestaat uit creatieve professionals, die als vrijwilliger train-de-trainer-workshops verzorgen voor docenten en begeleiders van weeshuizen en scholen overal ter wereld. Deze trainers zijn afkomstig uit de disciplines dans, muziek, drama, beeldende kunst en (circus)theater.

De Creatieve Wereld is in 2007 opgericht door Rik Konings na een humanitaire groepsreis door Tanzania. Binnen de muren van de school zag hij te weinig ruimte voor de speelsheid van het kind. En dat raakte hem. Uit de positieve energie die loskwam tijdens deze reis is het idee ontstaan om voor juist déze kinderen structureel een creatief programma te ontwikkelen. Dit draagt bij aan het idee dat leren ook leuk kan zijn. Tijdens deze reis bereikte de groep meer dan duizend kinderen met een creatief aanbod van spel, zang en dans in weeshuizen, kinderziekenhuizen en straatprojecten.

Nu staat de stichting aan de vooravond van de eerste Creatieve Wereldtour. In februari 2009 reist een groep creatieve trainers naar Tanzania. Deze groep bestaat onder andere uit Marco Paoletti (Arg), Nata Galkina (Rus), Isabelle van Maele (B) en naast Rik Konings nog een vijftal andere creatieve Nederlanders. Ter plaatse wordt het team versterkt door creatieve lesgevers van creatieve centra uit Tanzania. Docenten en begeleiders uit het land zelf worden door het team getraind, ontvangen programma’s en materiaal om het creatief aanbod zelf voort te zetten. Om het gedachtengoed van de Creatieve Wereld mondiaal te promoten lopen verschillende trainers op 1 maart 2009 de Kilimanjaro Marathon. Initiatiefnemer Rik Konings heeft zelfs besloten om de (halve) marathon jonglerend met drie ballen te lopen. Camerajournaliste Yvonne Maas maakt een internationale documentaire van deze reis. Er zijn al plannen voor meer Creatieve Wereldreizen, volgend op de reis naar Tanzania. Landen als Malawi, Brazilië, Roemenië, India, Suriname en Argentinië staan in de planning. Ook in Nederland blijft de Creatieve Wereld actief haar ideeëngoed uitdragen.

De reis van de Creatieve Wereldtour wordt bekostigd door de opbrengst van de jongleerworkshop gegeven door Rik Konings zelf. Die wordt gehouden op donderdag 29 januari tussen 18.00 en 20.30 uur in de Brabant Hallen in Den Bosch. Rik Konings begeleidt met Jongleerworkshop.nl. bedrijven en organisaties in veranderingsprocessen door middel van creatieve trainingen. Het jongleren zet hij daarbij in als instrument. Belangstellenden voor de workshop kunnen zich hier aanmelden. Deelnemers aan de workshop betalen een bijdrage van minimaal 30 euro die volledig ten goede komt aan de eerste Creatieve Wereldtour. Ze houden een set jongleerballen over ter herinnering aan deze bijzondere bijeenkomst. Er is ook plaats voor 7000 toeschouwers, die 10 euro betalen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten