22 december 2008

Top 2000 in video: kijkje in de keuken

Van bijna alle platen in de Top 2000 van radio 2 is tegenwoordig wel een videoclip beschikbaar via YouTube. Je kunt ze vinden door titel en uitvoerende(n) in te tikken in de zoekmachine van deze website. Maar... da's wel een gedoe. Een paar jaar geleden bedacht ik een oplossing: de website Top 2000 in video. Sinds gisteren staat de editie van 2008 online.

De website is inmiddels behoorlijk populair met zo'n drie- tot vijfduizend unieke bezoekers per dag. Op forums en in recensies van de website lees ik steeds opmerkingen als 'die jongen heeft zeker tijd teveel', 'heeft een enorme berg werk verzet door...'. Nou, dat valt allemaal reuze mee. Weet je wat, ik geef gewoon eens een kijkje in de keuken. Heb ik volgend jaar meteen voor mezelf ook een opfris-handleiding. Maar eerst een van mijn favorieten uit de lijst...1. De links in de lijst zijn geen links naar specifieke video's, maar zoekopdrachten naar video's van de betreffende liedjes. Dat heeft twee redenen. Ten eerste blijven zoekopdrachten altijd werken, terwijl een link naar een video nog wel eens dood kan lopen omdat het betreffende filmpje verwijderd is. Het is bijna niet te doen dat allemaal bij te houden. Ten tweede moet je links naar specifieke video's handmatig aanmaken, terwijl je zoekopdrachten kunt genereren volgens eens vaste opzet: een url, aangevuld met zoekwoorden met daartussen plus-tekens. Enige nadeel voor de gebruiker: een keer vaker klikken (op de link én op het beste zoekresultaat).

2. Het gaat er dus om van 2000 items zoekopdrachten te maken. Ik doe dat met een stukje HTML, met Word en met Excel. Eerst moet je twee dingen weten: de structuur van de lijst waar je vanuit gaat en de structuur van de lijst zoals die moet worden.

3. Met zoek en vervang in Word zet ik tussen het nummer van de lijst, de titel en de uitvoerende(n) tabs. Ik sla de tekst op als .txt-bestand. In Word kun je ook zoeken op codes voor bijvoorbeeld tabs en harde returns.

4. Ik importeer het bestand in Excel en geef aan dat elke tab staat voor een nieuwe kolom. De kolommen met titel en uitvoerenden kopieer ik en plak ik weer als platte tekst in Word. Met zoek en vervang verwijder ik leestekens, vervang vreemde tekens door hetzelfde teken zonder accent en maak tenslotte van alle spaties plus-tekens: Queen+Bohemian+rhapsody. Ook voeg ik er een "> aan toe.

5. Ik kopieer de hele lijst en plak hem in Excel in een kolom tussen titel en uitvoerende(n).

6. Ik maak extra kolommen aan om de gewenste HTML-structuur te krijgen:
- Drie HTML-code-spaties tussen nummer en uitvoerende(n)
- Tussen uitvoerende(n) en titel:

- Na de titel voeg ik nog de volgende HTML-code toe.

De code is voor elke regel in het bestand hetzelfde, een kwestie van copy-paste dus.

7. De hele lijst gaat nu terug naar Word als platte tekst. De tabs die ontstaan bij het overzetten gaan eruit, waarna de lijst naar het HTML-bestand kan. Nog even wat ankers toevoegen voor het navigeren, wat advertenties plaatsen... klaar!

2 opmerkingen:

 1. Wow, was toevallig met mijn platenkoffer 2000 op radio 2 bezig. Interessante lijst. Toen ik Tom Waits op zocht kwam ik bij heel andere clips. Deze stond bovenaan:
  http://nl.youtube.com/watch?v=yt-K5w1PFMo
  geinige kerst-versie.
  Mooi werk zo'n top 2000 in video.

  Peterter

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Anoniem10:39 a.m.

  Dit belooft een aantal prettige uurtjes in de kerstvakantie. Dank je voor het werk. Is het een idee om bij elk nummer een link naar de lyrics te maken? Zou op dezelfde manier moeten kunnen.

  Ted

  BeantwoordenVerwijderen