11 september 2024

Middelbeers Mania… en bedankt, Marcel! (column)

Column naar aanleiding van deze aflevering van Van Roosmalen & Groenteman.


Ratelende rolkoffers op de kinderkopjes van het Doornboomplein, verkeersinfarcten op de N395 en hordes kinderen die joelend selfies maken bij het beeldje van de klaarover… als influencer Marcel van Roosmalen in Van Roosmalen & Groenteman een promopraatje gaat houden over Middelbeers zijn de gevolgen al snel niet meer te overzien.


Voorheen konden de Beerzenaren nog genieten van de oorverdovende stilte, hooguit onderbroken door een gehaaste trekker of het gekwetter van heggemusjes. Maar nu is Middelbeers ‘overnight’ veranderd in een hectisch bedevaartsoord. 


Veel dorpelingen zijn not amused, en vinden het allemaal behoorlijk - ik citeer - ‘kut’. Hun sjacherijn komt onder andere doordat steeds meer appartementen in het dorp worden omgekat tot AirBnB’s, waardoor de schaarste op de lokale huizenmarkt nóg pijnlijker wordt. Het kleinste huisje wordt zo voor de Beerse jongeren onbetaalbaar. En dan zijn er de dorpelingen die hun oude vader of moeder de mantelzorgwoning bij hun boerderij uitwerken, zodat ze die als B&B kunnen gaan exploiteren. De eerste dakloze, vaak licht dementerende oudjes zijn inmiddels gesignaleerd onder de brug over de Beerze op de Hillestraat en op de Kuikseindse Heide. Ja, geld doet lelijke dingen met de mensen.


In de enkele appartementencomplexen van het dorp klagen buren omdat de toeristen voortdurend luidruchtige feestjes houden met bier en Schrobbelèr. Groepjes Japanners lopen als zoekende zombies door het dorp en klampen willekeurige locals aan: ‘Where can we find De Doornvogel’? En steeds moet dan uitgelegd worden dat het De Doornboom is en dat ze er al voor staan. De lokale jeu de boules-club - de ‘Knusse boules’ - ziet het ledenaantal drastisch teruglopen nu steeds meer oudere leden ervoor kiezen hun vrije tijd als dorpsgids te gaan besteden. Met de opbrengsten vullen ze hun karige pensioentjes aan. Trots vertellen ze aan informatiehongerige groepjes toeristen dat het klokkenspel dat je hoort vanuit het Oude Kerkje in 1999 nog werd geschonken door het onderwijzersechtpaar Veldhuis-van Roosmalen. Inderdaad, familie van.


Het is natuurlijk niet allemaal kommer en kwel. Restaurant Meesterlijk, gevestigd in het huis waar Wil van Roosmalen (ja, ja, de vader van) opgroeide, heeft een wachtlijst van bijna 7 maanden voor het arrangement ‘Rondleiding door huize Van Roosmalen met Brabantse koffietafel’. Ook zijn er wachtlijsten voor workshops boogschieten bij de Zwartmikkers en koningsschieten bij de gildebroeders. De lokale drogisterij heeft nu een VVV-servicepunt en verkoopt geinige souvenirs: je koopt er een hangertje met een klein stenen roosje, de boeken van Marcel en Eva of gewoon een mok of een T-shirt met I love Middelbeers.


Eerlijk is eerlijk: zelf wil ik natuurlijk ook een graantje meepikken van de plotse Middelbeers Mania. Daarom doop ik mijn achtertuin om tot een camperplaats en vertel ik voor volle zalen in Ons Mevrouw over de geschiedenis van het dorp en de volksaard van de Beerzenaar. Als ik dan ‘s avonds moe van alle drukte mijn bedje in duik, mompel ik zuchtend: en bedankt, Marcel!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten