19 september 2021

HeT is alweer 25 jaar geleden

Dertigers waren we… maar aardige dertigers, gefascineerd door de opkomst van het internet in de tweede helft van de jaren negentig van vorige eeuw. We doolden door nieuwsgroepen, prutsten met HTML en zochten met Ilse en Altavista. En onze wachtwoorden mochten nog de namen zijn van onze huisdieren. Kortom, alles lag nog open en met een goed idee veroverde je de digitale wereld. Of een beetje toch.

Zo’n idee ontstond in ergens in een uithoek van Tilburg. Via een interne messaging tool bij Fontys Hogescholen wisselden destijds collega’s Arjan Broere en Erno Mijland in die tijd onderling hun taalgrappen en geestige observaties uit. Tot ze genoeg hadden verzameld om mee naar buiten te treden. 

Op 19 september 1996 - vandaag 25 jaar geleden - resulteerde dat in de eerste editie van de e-mailnieuwsbrief ‘Humoristisch elektronisch Tijdschrift’, kortweg HeT. In totaal verschenen er van HeT vijftig edities, waaraan ook Jan Kamphuis (vanaf nummer 33) bijdragen leverden. De laatste verscheen op 15 september 2000. Na een zwerftocht langs digitale steden kreeg HeT met hulp van destijds Estate Internet-eindbaar Alex Otten de URL www.het.nl te pakken. 

Eind 1998 bundelden Arjan en Erno de beste items in het boek 'Je van HeT'. De redactie werkte ook mee aan een boekje met moppen en grappen over de euro, dat in grote oplage werd verspreid bij verpakkingen Bolletje-beschuit. Mede dankzij Francisco van Jole (toen Daily Planet), een gastoptreden bij Beau, stukken in het Algemeen Dagblad en het Oirschots Weekjournaal wist HeT een publiek op te bouwen van ruim 3000 abonnees. En in 2000 werd HeT verkozen tot het grappigste e-zine in een verkiezing van SmallZine.

Het volledige archief van HeT vind je op: http://humoristischelektronischtijdschrift.blogspot.com/ Trippel er eens doorheen... Heb jij nog herinneringen aan HeT, een item dat altijd is blijven hangen? Deel het in de comments!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten