07 maart 2019

Ga de confrontatie aan!


De zelfhulpboeken kunnen overboord. Je hoeft namelijk maar één ding te doen om beter te worden: de confrontatie aangaan met hetgeen nu nog je ontwikkeling tegenhoudt.

Ik kom op deze gedachte door de tv-serie ‘Dream School’. De hoofdrolspelers in het programma zijn jongeren die vastgelopen zijn in het leven. Ze hebben gaandeweg een strategie ontwikkeld om om te gaan met moeilijkheden, een groef die niet helpend is, maar waar ze toch steeds in terugvallen. Die groef voelt immers ondanks alles veilig en vertrouwd. Het alternatief - de confrontatie aangaan met je eigen patronen - is té spannend. Want wat gaat dat met je doen? 

Groepsaanmoediging
Het is waar Eric van ‘t Zelfde en Lucia Rijker hun begeleiding bij Dream School op baseren. Ze brengen de jongeren in situaties waarin ze de confrontatie met zichzelf wel moeten aangaan. Waar het kan, maken ze dat wat minder spannend: door steun te bieden, door gastdocenten in te zetten in wie de jongeren zich kunnen herkennen ('je bent niet de enige die...'), door stapsgewijs te werken aan door de jongeren zelf geformuleerde persoonlijke doelen. En ze maken gebruik van groepsaanmoediging (zoiets als groepsdruk, maar dan met een positieve bedoeling).

Aangaan wel
Of je nu vastgelopen bent of redelijk ongeschonden door het leven stapt: iedereen heeft dingen in zich die om een confrontatie vragen. Het begint ermee te herkennen en te erkennen wat je precies in de weg staat om je volgende doel te bereiken. Dat kan iets kleins of iets groots zijn. Stap twee is de die groef aan te gaan. Soms door een teen in het koude water te steken of te beslissen tot die duik in het diepe. Dat is eigenlijk alles. En als je dat doorhebt, heb je verder voldoende aan het motto dat alle zelfhulpboeken overbodig maakt: ‘vermijden brengt je niet verder, aangaan wel’. Dat, en een paar fijne mensen om je heen die je scherp houden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten