22 september 2016

Waarom ik graag werk in de Google-omgeving

Ik werk al jaren met de applicaties van Google, zoals documenten en spreadsheets. De gebruiksvriendelijkheid is groot en ja, soms gaat dat ten koste van de geavanceerde mogelijkheden, zoals je die in het Microsoft Office-pakket vindt. De Google-omgeving is dan weer helemaal ingericht op (synchroon) samenwerken en het delen van bestanden en mappen.

Ronduit uitmuntend ten opzichte van andere diensten - het zal niet verrassen - is de zoekfunctionaliteit van Google. In mijn Gmail-archief vis ik in no time 5, 6 jaar geleden verstuurde of ontvangen mails terug door goede trefwoorden te gebruiken, aan te geven of er wel of niet een attachment bij de mail zit en in welke periode een bericht ongeveer is verstuurd of ontvangen. Ook in Google Drive is zoeken gemakkelijk en functioneel.

Waar de meeste software bestanden nog altijd ziet als fysieke documenten die maar in één kast tegelijk kunnen staan, kun je Google-bestanden in zoveel mappen tegelijk plaatsen als je wilt, waarbij het toch maar om één bestand, één versie gaat (video). In Gmail kan hetzelfde, maar dan heet het geen map, maar een label. Je geeft bijvoorbeeld een bericht of reeks berichten de labels 'administratie' en 'nog beantwoorden' en vindt ze dan onder beide labels gemakkelijk terug.

Momenteel ben ik trajecten aan het voorbereiden voor een tweetal scholen voor voortgezet onderwijs die met Chromebooks en de Google-omgeving gaan werken. Met de teams gaan we dit schooljaar de mogelijkheden verkennen om onderwijs te organiseren, inhouden en verwerkingsopdrachten te distribueren (met Google Classroom), samenwerken tussen leerlingen te bevorderen enzovoort.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten