01 maart 2015

Zullen leraren computers overbodig maken?Leraren worden steeds beter in het laten leren van leerlingen. Door hun eigen 'leven lang leren' vorm te geven, zijn ze inmiddels in staat nóg slimmer pedagogiek, didactiek en inhoud met elkaar in verbinding te brengen. Daarbij baseren ze zich steeds meer op actueel onderwijskundig onderzoek. Leraren brengen steeds vaker hun unieke persoonlijkheid in, hun passies en talenten, waarbij ze werken vanuit een innerlijke drive jonge mensen tot ontwikkeling te brengen. Ook wisselen ze steeds vaker onderling intensief kennis, ervaringen en ideeën uit. Als leraren zo goed worden in hun vak, begint de vraag te rijzen: zullen leraren uiteindelijk computers overbodig maken?

Computers zijn al jaren onovertroffen als medium om mensen tot leren te brengen. Ze bieden toegang tot alle kennis die de mensheid heeft voortgebracht. Slimme software laat leerlingen adaptief werken met oefenstof en brengt ze door te werken in levels telkens weer in de 'zone van naaste ontwikkeling'. Ze werken altijd, staan 24 uur per dag ter beschikking van de lerende en hebben nooit een 'off day'. Het is dan ook bijna niet voor te stellen dat er een nieuw tijdperk aan zit te komen, waarin computers het af moeten leggen tegen de leraar. Dat steeds meer leraren zo sluw zijn dat ze de computer voor hun didactische karretje spannen, lijkt de boel alleen maar verder te versnellen.

Zullen leraren daardoor uiteindelijk computers overbodig maken? En moeten we ons daar dan zorgen over maken? Wat betekent deze ontwikkeling voor de toekomst van computers? Welke rol zal er voor deze apparaten uiteindelijk overblijven?

Het lijkt me goed dat er eens een intensief publiek debat over de vragen gevoerd gaat worden. Mocht u al een uitgesproken mening hebben over dit onderwerp, laat dan een reactie achter onder dit blogbericht...

2 opmerkingen:

  1. In deze youtube-video wordt het allemaal nog eens uitgelegd. Heb er weinig aan toe te voegen. Ben het er in essentie grotendeels mee eens. De docent speelt cruciale rol. https://www.youtube.com/watch?v=GEmuEWjHr5c&feature=youtu.be

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Uiteraard zal de docent niet verdwijnen, de rol zal waarschijnlijk wel veranderen door de technologische mogelijkheden.

    BeantwoordenVerwijderen