02 januari 2013

Interactieve video's maken met Popcorn

Ryan Merkley van de Mozilla Foundation (bekend van webbrowser Firefox) kondigde het al aan tijdens een TED-talk die ik zag in oktober 2012: een nieuwe toepassing om video's interactief te maken. De naam: Popcorn. En nu is hij er. En hij is zo bijzonder als beloofd. Een korte uitleg.Met Popcorn voeg je extra informatie en interactieve elementen toe aan een YouTube- of Vimeo-filmpje, een Soundcloud-audiobestand of een HTML5-video.

Deze toevoegingen heten 'Events'. Je werkt in een eenvoudige editor vanaf je browser, waarin je de 'Events' in de vorm van blokjes op een tijdlijn kunt verschuiven en langer/korter maken.

Wat kun je zoal toevoegen?
 • een titel of een tekstballon (pop up)
 • een foto
 • een Google Map*
 • een Twitter-stream*
 • een Wikipedia-lemma*
 • een pauzeknop
 • links om vanuit het filmpje naar een andere bron te gaan
* De informatie voor deze zogenaamde 'Events' worden telkens live ingelezen. Je publiek ziet dus tijdens het afspelen van je filmpje de actuele informatie. Pauzeer je als de Google Map in beeld is, dan kun je daar in schuiven en in- en uitzoomen.

Ik heb even gespeeld met een filmpje uit mijn eigen archief. Allemaal snel gedaan, dus nog wat rommelig, maar het geeft een beeld van de mogelijkheden. En van mijn diepe wens dit seizoen nog op natuurijs te staan ; )

Na het aanmaken van een gratis account kun je je filmpje embedden of de link delen. De filmpjes moeten op minimaal 560 pixels breed getoond worden. Omdat dat niet past binnen de vormgeving van deze blog, verwijs ik je naar deze pagina.

Popcorn lijkt me een perfecte toepassing in het kader van 'Flipping the classroom' (zie eerdere blog).

3 opmerkingen:

 1. Het kan wel kleiner, door de width en height attributen te veranderen:
  <iframe src="http://popcorn.webmadecontent.org/efd_" width="460" height="300" frameborder="0" mozallowfullscreen webkitallowfullscreen allowfullscreen></iframe>

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Goeie tip van Tom! Zouden we komende donderdag even moeten toepassen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Tegenwoordig kan je ontzettend veel video's maken met allerlei nieuwe technologieën. Bedankt voor de tip.

  BeantwoordenVerwijderen