12 mei 2012

Todaysmeet als 'backchannel'

In mijn workshops over sociale media laat ik deelnemers vaak ervaringen opdoen met een aantal online toepassingen. Steeds vaker zijn dat toepassingen waarvoor je geen account nodig hebt, omdat die snel in te zetten zijn. Denk aan Titanpad (samen schrijven aan een tekst), Tricider (online debatteren) of Corkboard (brainstormen met digitale Post-its). Kenmerk van deze toepassingen is dat ze per sessie een uniek internetadres genereren, dat onder de deelnemers kan worden gedistribueerd, waarna iedereen mee kan doen aan de activiteit. Keerzijde is dat dit vaak lastig over te typen internetadressen zijn met willekeurige lettercombinaties als 'k4Gv72s'.

Op Zonder Account van Erwin Klaasse werd ik geattendeerd op Todaysmeet en docent Arjan Ebele van der Meer liet me weten binnenkort met deze tool aan de slag te gaan. Zonder account kunnen deelnemers met elkaar van gedachten wisselen in een groepskanaal via Twitter-achtige berichtjes. Je kunt de toepassing gebruiken om buiten Twitter om in een eigen veilige omgeving met elkaar te 'Twitteren', maar ook als zogenaamd 'backchannel' bij een bijeenkomst.

Voor een sessie voor leden van de ANBF gisteren in Brussel gebruikte ik deze toepassing op die manier voor het eerst. Alle deelnemers hadden tijdens de gehele bijeenkomst 'ons eigen' Todaysmeet-backchannel op een tabblad in hun browser open staan. Bij de live demo's van bovenstaande toepassingen kon ik de unieke internetadressen razendsnel naar de computers van alle deelnemers distribueren. Zo kon iedereen met één klik de betreffende toepassing meteen uitproberen. Deelnemers die zelf goede ervaringen hadden met toepassingen die ik niet in mijn presentatie had, konden deze meteen met alle deelnemers delen. Ook 'vragen waar we later op terug zullen komen' konden we even vastleggen.

Handig van Todaysmeet is verder dat je de verzamelde tweets kunt exporteren naar een HTML-pagina (transcript) of via de beamer kunt presenteren (projector). Desgewenst kun je verder input vragen van buitenaf door de link van het backchannel te delen.

2 opmerkingen:

  1. Klinkt als reuze handig en met ongekende mogelijkheden. Waarbij je het vooral moet doen om het te kunnen volgen. Wordt vervolgd!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Als deelnemer vrijdag in Brussel vond Todaysmeet inderdaad een zeer handige tool.
    Titanpad, Tricider, ... zijn ook zeker een nader onderzoek waard.

    BeantwoordenVerwijderen