01 januari 2009

Goede voornemens, slechte voornemens

Ze duiken onherroepelijk op, zo rond oud en nieuw: de goede voornemens. In 2006 gaf ik tien tips om ze succesvol uit te voeren en het bericht is de laatste week weer intensief bekeken (waarschijnlijk ook omdat het bij de eerste tien Google-resultaten te vinden is op de trefwoorden 'goede voornemens').

Moniek Verhaaren wees me op een bericht op het weblog van Karin Winters, waarin ze vraagt: Wat neem je je niet voor in 2009? Mijn eerste reactie: wat moet ik hiermee? Je kunt toch elk positief voornemen negatief formuleren en andersom. Winters neemt zich bijvoorbeeld voor niet te stoppen met roken. Je kunt ook zeggen dat ze zich voorneemt door te gaan met deze gewoonte.

Als niet-roker zou ik Winters besluit ook een 'slecht voornemen' kunnen noemen, zo een uit het rijtje minder sporten, meer drinken, anderen vaker onderuit halen of de kwaliteit van je werk wat minder serieus nemen. De vraag is dan: heb je ook slechte voornemens voor 2009?

Ik heb momenteel geen goede en geen slechte voornemens. Net als een groeiende meerderheid van de Nederlandse bevolking, aldus een bericht in dagblad De Pers. Wel denk ik dat alles altijd beter kan. Om vanuit die gedachte toch in te gaan op het bericht van Winters: ik neem me niet voor ook maar iets te doen dat slechter is dan mijn vorige poging!

6 opmerkingen:

  1. Anoniem5:53 p.m.

    Beste Erno, je zou je kunnen voornemen mensen bij de voornaam te noemen en de mijne is Karin. Het leest (voor mij) heel vervelend om een Winters te zijn, ondanks het huidige weerbeeld. De bedoeling van de post was het testen van een zogenaamde Meme dat is gelukt, want ook jij blogt erover :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dat achternamenwerk is journalistieke routine. Een altijd durend voornemen is om routines kritisch te blijven beschouwen. Jouw reactie hielp daarbij, waarvoor dank : )

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Min maal min is plus en zo kan de wereld elke dag toch weer een stukje leuker en beter worden. En jij blijft jezelf gewoon verbeteren als je niet iets doet dat slechter is dan je vorige poging, toch?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hee Mijland, ik ben het met Winters eens, welke draai Verhaaren er ook aan geeft!
    Met vriendelijke (nieuwjaars)groet,
    Karssenberg

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Anoniem1:29 p.m.

    Dag Erno,

    Jammer dat je je voorneemt om dingen alleen maar beter te willen doen. Ik dacht dat je dingen ook aan het toeval wilde overlaten. Ook door dingen slecht(er) te doen, kun je toch betere resultaten bewerkstelligen. Het toepassen van trial and error bijvoorbeeld is een veel beproefde methode.
    Niet altijd berekenend op 'safe' willen spelen. Zoek het avontuur, 'Leef!' (Zoals ene auteur Mijland al eens beschreef), wijk af van geëffende paden. Breek zo nu en dan eens uit de veilige kudde. Het kunnen aardige voornemens zijn voor een 2009!
    Soms kan het beter... met minder;0)!

    Peterter

    BeantwoordenVerwijderen
  6. @Peterter Zoals minder meer kan zijn, kan slechter inderdaad misschien ook beter zijn. In dat geval kan ik het toch nog bij mijn goede voornemen houden ; )

    BeantwoordenVerwijderen