28 november 2008

Verschenen: Nu leren voor morgen



Het onderwijs staat momenteel voor een pittige opdracht. Uit vier windrichtingen komen er spannende ontwikkelingen op de leraar en diens collega's af: een ander type leerling, een andere toekomst om die leerling op voor te bereiden, nieuwe wetenschappelijke kennis over leren en het brein en nieuwe technologieën die het leren stimuleren en ondersteunen.

In 'Nu leren voor morgen' ga ik in gesprek met 25 specialisten die met deze verschillende ontwikkelingen in het vizier tot een bijzondere visie op leren en onderwijs zijn gekomen, zoals onderzoekers, een filosoof, trendwatchers, een marketingdeskundige, een web 2.0-deskundige en een bestuurder. Hun boodschap kan de leraar en manager in het hedendaagse onderwijs inspireren en houvast geven om de uitdagingen van de toekomst aan te gaan. Ook ouders vinden in het boek aanknopingspunten om mee te denken met school of meer bewust te kiezen voor scholen met visie. homo zappiens generatie einstein screenagers

Aan het woord komen onder andere Luc Stevens, Ad Verbrugge, Mathieu Weggeman, Doekle Terpstra, Adjiedj Bakas en Martine Delfos. Het gaat om interviews die eerder verschenen in de bladen Vector en COS. Klik voor de inhoudsopgave/een overzicht van alle geïnterviewden.

"Ik heb het boekje, met voor mij herkenbare verhalen, met veel plezier gelezen, met vooral de studenten op de lerarenopleiding waar ik werk in het achterhoofd. (...) De uitspraken van de geïnterviewden, de kritische vragen van Mijland, zijn goede inleidingen in het onderwijsdebat tussen studenten en bieden basis voor verdere verdieping." (Jeroen Bottema op de website Leervlak)

"Verplichte kost voor leraren in opleiding. Wat mij betreft gezien de 7 kennisattitudes die Erno aan het eind van het boekje meegeeft, voor allen die in onderwijs werkzaam zijn." (Karin Winters op haar weblog)


"Een waardevol tijdsbeeld met mooie portretjes en prachtige quotes." (Marcel van Herpen, Projectleider Expertisecentrum 'Duurzaam Opvoeden en Ontwikkelen')

"Een zeer leesbare en toegankelijke uitgave. *****" (Bianca Pannekoek in een recensie in tijdschrift JSW)

“De interviews hebben me geboeid van de eerste tot en met de laatste bladzijde. Interessante gesprekken met mensen, ook van buiten het onderwijs, die behartenswaardige uitspraken doen.” (Ans Buys, directeur Fontys Lerarenopleiding Tilburg)

“Wat een voortreffelijk boekje. (...) Veel inspirerende en uitdagende uitspraken in het heel leesbare boekje zijn me uit het hart gegrepen, zoals het pleidooi om leerlingen in het vo te leren omgaan met onzekerheden door ze te leren reflecteren. Gisteren werkte ik met studenten in de masteropleiding aan de opdracht waarbij ze een eigen visie op het geschiedenisonderwijs in de tweede fase moeten ontwikkelen. Ter introductie las ik enkele passages uit het boekje van Mijland voor. We hebben afgesproken dat de studenten dat reflecteren met hun leerlingen in de komende week gewoon gaan doen, in kleine stappen. In het volgende college zullen ze vertellen hoe het is gegaan.” (Tom van der Geugten, docent aan de Fontys Lerarenopleiding Tilburg)

Meer recensies en reacties op het boek via Delicious.com.

Bestellen: klik hier.
Bij bestellingen van 25 exemplaren of meer (voor uw team, als relatiegeschenk, onderdeel studiedag): neem even contact op in verband met korting...

14 opmerkingen:

  1. Anoniem8:08 p.m.

    He, je had mij wederom kunnen interviewen, mijn naam ontbreekt;0)
    Toch ga ik het boek kopen. Ik wil graag weten wat de betreffende mensen te vertellen hebben. Waarom heb je deze mensen gekozen? Is dat toeval of heeft het een specifieke reden? Zitten er bijvoorbeeld ook mensen van het (traditionele) vernieuwingsonderwijs bij? Dalton, Vreedzame School, Iederwijs, Jenaplan, Freinet? Ik kon ze zo gauw niet ontdekken.

    Peterter

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @Peterter Ik heb gekozen voor mensen in én buiten het onderwijs die interessante dingen zeggen vanuit de vier ontwikkelingen die ik schets. Geen traditionele vernieuwers, dit keer. Er is dus nog veel te interviewen over : )

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Anoniem9:03 a.m.

    Een technische vraag: hoe zit dat met IBAN enz. voor internationale overschrijvingen ...?

    Succes!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. @Janien: IBAN: NL69 RABO 0133 8454 27

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Prachtig Erno. Heb de link naar al mijn onderwijsvrienden doorgestuurd.

    En nog bedankt voor je boekje over Demetie en design. Kom daar op terug!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Anoniem5:28 p.m.

    vol verwachting klopt ons hart...
    (ik heb er 2 besteld)

    Peterter

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Anoniem5:29 p.m.

    <=];0), wie kent 'm niet
    en natuurlijk zwarte piet

    Peterter

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Anoniem5:31 p.m.

    Of is 't
    <+]:)} ???
    ik ben nog niet zo thuis in die
    emoticons.

    Peterter

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Anoniem8:11 a.m.

    Hebbes: Nu lezen voor morgen!;0)
    Peterter

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ik ga het boek ook kopen. (Volgens mij is het interessant)
    En Peterter
    Zou het kunnen dat ik jou zinvolle reacties lees op de site van Zinvol onderwijs Nederland (ZON)

    Met vriendelijke groeten
    Vanessa Janssens

    (Een gemotiveerde student uit België)

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Dag Vanessa,

    Klopt ik waag me ook wel eens op www.zinvolonderwijs.nl maar daar zijn de publicaties nogal spaarzaam. Daardoor valt er niet zoveel te reageren. Gelukkig kan ik bij Erno volop reageren;0)

    Peterter

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Dag Peterter

    Ik had jouw graag eens gesproken over onderwijs.
    Heb ook aan studenten gevraagd, welke veranderingen ze willen, welk manier van lesgeven ze zinvol vinden.....
    (ik zal mijn e-mail adres een tijdje zichtbaar maken op mijn profiel)

    Met vriendelijke groet
    Vanessa

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Geachte meneer mijland E.

    IBAN: NL69 RABO 0133 8454 27

    wat is je Bic nummer.
    Die hebben we ook nodig.

    met vriendelijke groet
    vanessa

    BeantwoordenVerwijderen