11 november 2008

Silverlight en Thomas L. FriedmanNew York Times-journalist en schrijver Thomas L. Friedman heeft een nieuw boek uit: 'Hot, Flat and Crowded'. Friedman stelt in het boek dat de V.S. uit hun defensieve schulp moeten kruipen en opnieuw een écht leidende rol moeten gaan spelen in de wereld. E.T. (energy technology) moet daarbij het vliegwiel vormen.

In een lezing vertelt Friedman over het boek. En die lezing staat nu online in een format dat ik nog niet kende. De webpagina draait op de browser-plugin Silverlight (van Microsoft) en biedt de toeschouwer een complete beleving van de lezing: een venster met videobeelden van Friedman die spreekt, een venster met de Powerpoint-slides en een venster waarin een hoofdstukindeling, een volledige transcriptie, een optie om aantekeningen te maken en een zoekmachine is ingebouwd. Wie zoekt op een trefwoord in de transcriptie, kan direct het videofragment oproepen waarin het trefwoord voorkomt. Je kunt ook de transcriptie mee laten lopen als een soort ondertiteling: de gesproken zin wordt gearceerd weergegeven. De persoon die de tekst heeft uitgewerkt was overigens wat lui en schrijft net wat te vaak 'onhoorbaar', waar ik als niet-native speaker (of listener in dit geval) toch gewoon hoor wat Friedman zegt.

De lezing is vooral interessant als showcase voor Silverlight. Friedman zelf is me net wat te schoolmeesterig en zijn (taal)grappen zijn me te dun. Maar het gaat om het idee: de combinatie van bewegend beeld, stilstaand beeld, audio, tekst en de mogelijkheid naar specifieke delen te verwijzen en te zoeken. Daar moet je toch grootse dingen mee kunnen doen?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten