15 oktober 2008

De breinvoedselbank (Blog Action Day)

Vandaag is het Blog Action Day. Wereldwijd schrijven webloggers over één thema. Dit jaar is dat armoede.

Het is niet moeilijk over armoede te schrijven, want armoede heerst ook in Nederland. Twee jaar geleden werd die boodschap voor mij meer dan 'een stukje in de krant'. Het was op een vrijdagmiddag. Ik bezocht een voormalig schoolgebouw in Tilburg-Noord. Hele horden mensen schuifelden met een doos of tas langs lange tafels met levensmiddelen: vleeswaren, aardappelen, groenten, allerlei conserveren... tegen de uiterste verkoopdatum aan of met een drukfoutje op de verpakking. Aan het eind van de rij hadden de bezoekers met teneergeslagen ogen een voedselpakket verzameld om weer een week vooruit te kunnen. De media schreeuwden het in die periode van de daken: armoede bestaat ook in Nederland! Nu hoor je ze er niet meer over en is het feit dat de erg rijken iets minder erg rijk zijn omdat hun aandelen in waarde zijn gekelderd het grote nieuws.

Dat brengt me meteen op een andere vorm van armoede, namelijk die van de geestelijke armoede. Ook die bestaat in Nederland. De media laten die wel in ruime mate zien, overigens zonder het als zodanig te benoemen. Televisieprogramma's van een weerzinwekkende stompzinnigheid zijn eerder regel dan uitzondering. Maar ook in de politiek, op straat, in winkels en zelfs op onze scholen heerst het. Geestelijke armoede is gevaarlijk voor een samenleving die een toekomst wil in de wereldwijde kenniseconomie. Daarom roep ik hierbij op tot de oprichting van de Nederlandse Breinvoedselbank! Het inrichten van zo'n Breinvoedselbank om de geestelijke armoede te bestrijden is niet moeilijk:
- de infrastructuur is er al (het internet);
- veel inhoud is er al;
- kennis is niet aan bederf onderhevig en een foutje op de verpakking is geen ramp;
- als je kennis weggeeft raakt het niet op, integendeel, je krijgt er meer voor terug.

Ik zou zeggen: deel uw kennis en ervaringen, maar ook uw vragen, door ze beschikbaar te stellen in tekst, audio of video. Inspireert elkander met mooie verhalen en goede voorbeelden! Kortom: allen aan den arbeid!

Mijn bijdrage in het kader van Blog Action day van 2007.

1 opmerking:

  1. Anoniem7:31 a.m.

    Goed idee! Maar wie wordt de directeur of beter gezegd: contentmanager.
    Wie start een site of een verzameling linkjes met breinvoedsel? En op welk terrein? Onderwijs, opvoeding, economie, geschiedenis, techniek, maatschappelijk, filosofisch, etc.

    Peterter

    BeantwoordenVerwijderen