12 oktober 2008

Balans



Wat je ook doet, wie je ook bent... uiteindelijk gaat het om de voortdurende zoektocht naar balans. Jouw persoonlijke, volstrekt individuele balans. De balans tussen geven en nemen, tussen vrijheid en gebondenheid, tussen inspanning en ontspanning, tussen investeren en 'winst nemen' oftewel oogsten en zaaien, tussen lichaam en geest, tussen veiligheid en uitdaging enzovoort.

Sommige gebeurtenissen brengen je uit balans. Op dat moment vervloek je ze. Later denk je misschien dat ze eigenlijk meer gewicht in de schaal hebben gebracht. En dat extra gewicht doet je de hervonden balans des te meer waarderen. Bovendien, iedere keer dat je een verstoorde balans weet te herstellen, word je er beter in. Of zelfs keigoed! Misschien duurt dat nog lang. Ha, ik zie mezelf dan als een oude man met witgrijs haar, die op een bankje met zicht op de zee of een bergdal, in volledige innerlijke rust geniet zonder behoeften, van het moment, van het zijn.

Neem zo nu en dan eens de tijd om voor jezelf in kaart te brengen op welke gebieden je nog in balans bent en welke gebieden om meer balans vragen. En dan heb ik het niet alleen over de goede voornemens met oudjaar. Zie ook: Balans is een werkwoord.

1 opmerking:

  1. Anoniem11:38 p.m.

    In hoeverre is 'flow' in balans?
    In hoeverre is kapitalisme in balans?
    In hoeverre is geladenheid, bevlogenheid, vuur, passie in balans?
    In hoeverre is honger en dorst in balans?
    Juist het 'uit-balans-zijn' kan een mens in beweging zetten?

    Kortom balans kan niet bestaan zonder disbalans.

    Peterter

    BeantwoordenVerwijderen