05 augustus 2008

Vakantiecolumn 6: Het fris-en-nieuw-gevoel

Terug van vakantie. Dat voelt lekker fris en nieuw. Met een leeg hoofd en een vele beloftevolle paden voor je. 'Een nieuwe lente en een nieuw geluid,' zoals de dichter Gorter het treffend verwoordde in zijn gedicht 'Mei'. Lente in augustus. Waarom niet?

Dat fris-en-nieuw-gevoel krijg je ook als je na dagen van laatste restjes tandpasta tevoorschijn knijpen aan een nieuwe tube mag beginnen. Zonder aangekoekte uitgedroogde brokjes pasta. Of gewoon na een dag werken in de tuin een douche nemen en alles van je af voelen spoelen. Of als na wekendurende onderhuidse irritaties (zij gebruikt jouw scheermesjes, jij doet de deksel niet op de huidverzorgende crème) een fikse ruzie met je partner de lucht klaart, waarna alles ineens meer koek en ei voelt dan ooit tevoren. Een boom moet zich zo voelen als hij net lekker stevig gesnoeid is. Onder zijn bast kriebelen de eerste nieuwe knoppen alweer. Het is als die plakjes van een mooi recht stuk kaas die altijd beter smaken dan de laatste stukjes en kruimels van het stukgeschaafde blok kaas van de markt van vorige week.

De ervaring leert dat dat fris-en-nieuw-gevoel altijd maar kort duurt. Ik wil niet zuur doen, maar we hebben nogal de neiging er direct weer een rotzootje van te maken. We vergeten de dop op de tube tandpasta te doen, een nieuwe irritatie krabt aan je relatie en het nieuwe blok kaas wordt zonder enige vorm van beleid aangesneden. Zo komt aan elk fris-en-nieuw-gevoel een eind. De opdracht van je cursusleider voor het post-vakantie-tijdperk luidt dan ook: laat je fris-en-nieuw-gevoel niet te snel vervagen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten