02 juli 2008

Een half jaar 100% zelfstandige...

Erno Mijland, foto: Henk-Jan WinkeldermaatBegin juli... het eerste half jaar als full time zelfstandig ondernemer zit er op. Ik kijk met erg veel plezier terug op die eerste zes maanden van werken in vrijheid. Voorspellingen zijn uitgekomen (zoals de financiële paragraaf in mijn 'business plan', overigens niet meer dan een spreadsheetje in Google Docs), er waren aangename verrassingen (nieuwe klanten, leuke opdrachten, toffe ontmoetingen) en de onvermijdelijke geplande activiteit die niet voldoende van de grond kwam (het voltooien van mijn boek over metaforen).

De ultieme uitdaging blijft om voldoende tijd voor mezelf te nemen. Ook omdat ik al snel denk: dat eigen zaakje ís toch voor mezelf en ik doe dit toch zo graag. Toch, een dagje helemaal niks doen hoort erbij. Die dagjes waren dun gezaaid. En dus: de competenties 'nee zeggen' en 'keuzes maken' blijven oppoppen in mijn POP.

Het is me wel gelukt regelmatig tijd te nemen om het brein bij te tanken, thuis met boeken en multimediale 'food for thought' zoals TED en op symposia, studiedagen en netwerkbijeenkomsten, zoals het door mij georganiseerde The Survival of The Fittest Content Makers en From The Brain to HRD.

Het was ook het halfjaar waarin de boekenserie 'Ik ga voor' van Volkskrant Banen voltooid werd, net als het vertaalproject van Alexander Kjerulf's boek 'Happy Hour is 9 to 5'. Tastbare opbrengst die me wel wat doet.

Ondertussen legde ik inmiddels zo'n 900 kilometer hardlopend af, onder andere als voorbereiding op de New York City Marathon op 2 november. Je brein staat dan niet stil, integendeel. Kom je uitgeput thuis met weer een stapel ideeën waar je het liefst meteen werk van zou willen maken!

Voor het komend half jaar liggen alweer een paar mooie opdrachten op de plank, waaronder drie (!) boekproducties over onderwijs. Verder staat de intensivering van de samenwerking in de VOF met mijn 'maatje voor het leven' Ineke van Aaken op het menu. Ineke doet interim en projectmanagement, met name in zorg en onderwijs en is vanaf 1 september ook full time zelfstandige. We gaan in elk geval wat doen rond het thema werkplekleren. Om met de Pointer Sisters te spreken: "I'm so excited, and I just can't hide it!"

(foto: Henk-Jan Winkeldermaat, Punkmedia.nl)

5 opmerkingen:

 1. Anoniem2:16 p.m.

  Mooi om je ervaringen zo terug te lezen!
  Minstens evenveel succes toegewenst voor komend half jaar (en wat daarna komt).

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Anoniem2:28 p.m.

  GefeliciTaart!!! Op naar nog vele jaren succesvol ondernemerschap! :o)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. He Erno,
  Proficiat, ik wist niet eens dat je als zelfstandige door het leven ging ;-).
  Bedenk wel dat er geen weg terug is...het zelfstandig ondernemerschap is veel te leuk. Succes de komende jaren, het ga je goed!
  Groet,
  Inge Van der Borght

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Erno,

  Ontzettend leuk om te lezen dat het je zo goed bevalt en dat je het ook echt kunt combineren met dingen die je leuk vindt!

  Zelf houd ik het voorlopig maar bij leuke klussen naast het reguliere werk maar ik ga vanaf volgende week wel een dagje minder werken om me aan zo'n project te kunnen wijden. Vind ik best spannend.

  Dan is het bemoedigend om te horen dat er ook veel moois op de weg is, als je daar bewust voor gaat.

  Thumbs up!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Anoniem6:08 p.m.

  Hallo Erno,

  Succes met het door jou ingeslagen pad. Het was heel leuk om je te ontmoeten op http://www.ernomijland.com/2008/02/survival-of-fittest-content-makers.html en met je samen te werken aan de Peperclip: http://www.ernomijland.com/2008/03/de-peperclip-is-klaar.html

  Hoop je nog vaak tegen te komen!

  Groeten van Huub (Vanaf een geheim Vakantieadres)

  BeantwoordenVerwijderen