03 juni 2008

Hoera voor de boodschappenfietsIn oktober vorig jaar schreef ik er al over: de bakfiets als een van leuke, kleine dingen die je kunt doen voor het milieu. Ik kocht hem - een Babboe - afgelopen week als bouwpakket. Na het nodige bouten- en moerenwerk is hij klaar. De maiden trip ging natuurlijk naar de supermarkt. Vier doosjes boodschappen erin is alvast geen enkel probleem. Handig is dat ik de fiets tot de achterdeur kan rijden. De boodschappen kunnen dan hopla, de keuken in. Scheelt weer in het sjouwen vanaf de parkeerplaats voor de auto.

En dan de economische rekensom. De huis-supermarkt-afstand is in ons geval 750 meter. Een ritje is dus 1,5 kilometer. Onze dieselauto verbruikt zo'n 7 liter op 100 kilometer. Een liter diesel kost 1,40, de fiets 700 euro. Ietsje afgerond naar boven - korte ritjes zijn minder zuinig - kost een ritje 0,1 liter is 0,14 euro. Conclusie: nog maar 4999 ritjes naar de supermarkt en ik heb de kosten eruit!

1 opmerking:

 1. Anoniem9:36 a.m.

  Dag Erno,

  Een autorit kost veel meer dan slechts de brandstof. Als je het echt gaat doorrekenen dan is die fiets in andere opzichten ook veel goedkoper. Het is goed voor je gezondheid (voorkomt ziekte, goed voor het milieu, goed voor jezelf en goed voor anderen) Geen geluidsoverlast en het zo'n fiets past veel mooier in het straatbeeld dan een auto. Je hebt geen parkeerkosten en -problemen. Bovendien ben je een opvallende verschijning en maak je (positieve) reclame voor je eigen bedrijf. In een auto zul je nauwelijks gezien worden.
  Kortom: zo'n fiets heeft misschien meer waarde dan je in eerste instantie geneigd bent te denken. Veel fietsplezier!

  Peterter

  BeantwoordenVerwijderen