09 maart 2008

Ja sorry, de verf was op...Wie aan beeldende kunst denkt, denkt al snel aan verf, hout en steen. Kunstenaars gebruiken deze materialen al sinds het begin van de mensheid als middel om een doel - het uiteindelijke beeld - te bereiken.

Er zijn ook kunstenaars voor wie ontdekkend werken met andere materialen zelf het doel is. We kennen allemaal de zandsculpturen en creaties van luciferhoutjes. Een bijzondere kunstenaar die werkt met andere materialen is Vik Muniz. In bovenstaande TED-presentatie laat hij de geweldige creaties zien die hij met suiker, chocolade en ijzerdraad maakte. Het feit dat hij met onorthodoxe, vaak weerbarstige materialen zulke geweldige voorstellingen weet te maken, geeft een extra dimensie aan de beleving van deze kunst.

Vele andere kunstenaars uit dit 'genre' doen echt spannende dingen met hun materialen. In een recente presentatie over creativiteit liet ik onlangs werk zien van Jennifer Maestre. Zij maakt prachtige werken van ondermeer stukjes potlood en spijkers. Richie Sowa maakte een drijvend eiland op basis van lege plastic flessen. En op dit weblog schreef ik eerder over Theo Janssen, die 'strandbeesten' maakt van stukken elektriciteitsbuis en over de slagwerkgroep Stomp die muziek maakt op afval en alledaagse voorwerpen. Allemaal erg inspirerend!

Ken jij nog meer van dergelijke kunstenaars?

1 opmerking:

  1. Anoniem11:02 p.m.

    Indrukwekkend knap, mooi en inspirerend.
    Ga ik ook eens proberen met mijn bord spaghetti, de suikerpot of de chocopasta.

    Peterter

    BeantwoordenVerwijderen