13 september 2007

Workshop 'ict en eigentijds onderwijs'

Op 12 september verzorgde ik in Studiecentrum Soeterbeeck in Ravenstein een workshop over ict en eigentijds onderwijs voor 25 deelnemers uit verschillende geledingen van Viataal, dat onder andere onderwijs verzorgt aan dove en slechthorende kinderen. De opzet was om te komen tot een aantal creatieve, globaal beschreven projectvoorstellen die een bijdrage zouden kunnen leveren aan de kwaliteit van het onderwijs. De bijeenkomst was een vervolg op een groots opgezette studiedag eerder dit jaar in Eindhoven.

Wat hebben we precies gedaan? Ik begon met een korte presentatie over actuele ontwikkelingen waar het onderwijs mee te maken heeft, bedoeld als inspiratie. Hierna schreven de deelnemers op stroken drie trefwoorden op rond het thema van de middag. We plakten deze op de muur, geclusterd als in een mindmap (foto 1). Vervolgens maakten we groepen. Elke groep ging met een setje bij elkaar horende trefwoorden aan het brainstormen (foto 2). Dit leidde tot vijf projectideeën, die plenair gepresenteerd werden (foto 3) en daarna beoordeeld met stickertjes (foto 4).


(Foto's 1 t/m 4)

Op SlideShare vind je mijn Powerpoint-presentatie. Van het hoofdgedeelte van mijn presentatie heb ik een AV-versie geplaatst op YouTube. De stroken-mindmap is beschikbaar in Freemind-fomaat (download hier dit gratis mindmapping-programma) en als pdf.

Deze of een vergelijkbare workshop op uw school? Neem even contact op.

1 opmerking:

  1. Dag Erno,
    Dat ziet er goed uit. Als je nog een keer vanwege de grootte van de groep een assistent zoekt... laat maar weten, ik doe zo mee.

    BeantwoordenVerwijderen