18 februari 2020

In de groep of één-op-één?

Ik zit langzamerhand in heel wat WhatsApp-groepen, van zakelijk tot privé. In beide komen zo af en toe berichtjes voorbij in de sfeer van 'lief en leed'. Iemand is jarig, ziek, heeft een sterfgeval in de familie of vriendenkring... Ik kan in zo'n geval twee dingen doen:
 1. Ik reageer voor iedereen zichtbaar in de groep. Dat voelt echter vaak wat ongemakkelijk. Mijn reactie is immers alleen voor de betrokkene bedoeld, meestal probeer ik er ook echt iets persoonlijkers van te maken dan alleen maar 'beterschap', 'gefeliciteerd' of 'gecondoleerd'. Ik heb een hekel aan het 'kijk mij nou eens attent reageren'-effect, ofwel het idee dat ik niet alleen reageer voor de betrokkene, maar impliciet ook iets communiceer naar de rest van de groep. Die communicatie kan dan bijvoorbeeld opgevat worden als een dwingende oproep aan de anderen in de groep om ook iets te zeggen tegen de betrokkene. Denk ik dan.
 2. Ik reageer buiten de groep om naar de betrokkene. Dit heeft mijn voorkeur: ik kan er een echt persoonlijke boodschap van maken en we kunnen er eventueel een gesprekje op laten volgen, zonder de anderen 'lastig te vallen'. Alleen, zullen de anderen in de groep die van mij geen reactie zien mogelijk denken: 'hij vindt het kennelijk niet belangrijk om even wat van zich te laten horen naar de betrokkene'. Slecht voor je imago.
Herken je dit dillema? Of kies je altijd voor aanpak 1 of aanpak 2 en vind je dit een gevalletje 'ok boomer'? Je mag rechtstreeks naar mij reageren of voor iedereen zichtbaar via de comments onder deze blog ; )

3 opmerkingen:

 1. Buiten de groep. Als er één binnen de groep reageert dan reageert men daar vaak ook om niet achter te blijven....

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik communiceer principieel lief en leed niet in een whatsapp groep. Sterker nog als ik vind dat het teveel lief en leed wordt verlaat ik de groep (nadat ik aangegeven heb waarom). Bij ons huidige lief en leed thuis heb ik er bewust voor gekozen om een gesloten weblog te hanteren met een reactiemogelijkheid. Iedereen heeft een eigen manier om om te gaan met ziek en zeer en ik ben het met je eens dat het heel moeilijk is passend te reageren en het te plat te maken (oh jo wat erg). Het kost ook nog eens veel tijd, dus in 1 op 1 reageren denk ik dan vaak, wat nu als er 30x 1 op 1 gereageerd wordt. Is een effecientie keuze dus :-) Het blijft lastig en ook hier is het misschien tijd voor Mores (afspraken) vooraf in een groep.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik reageer 1-op-1. Mensen die mij kennen, weten dat. Mijn ervaring is ook dat mensen onterecht een groeps app aanmaken, terwijl een lijst meer passend is. (bijv. als uitnodiging voor een feest)

  BeantwoordenVerwijderen