12 februari 2020

Hoe vaak open jij je smartphone?

Hoe vaak open jij je smartphone op een willekeurige dag?

Even naar je sociale media, je agenda, je mail, het laatste nieuws... enzovoort. En doe je dat om een momentje van microverveling te lijf te gaan? Is het een gewoonte geworden, een 'default' handeling als je even niet weet wat je moet doen (en alleen maar voor je uit staren niet als optie voelt)?

Natuurlijk, in je smartphone zit tegenwoordig een monitor (bijvoorbeeld op de iPhone) waarop je precies kunt zien hoe vaak je je smartphone opent en waaraan je tijd opgaat. Grote kans dat die je zal vertellen dat je antwoord op bovenstaande vraag een drastische onderschatting is.

Zo'n monitor helpt misschien een beetje je bewust te worden van je smartphone-gebruik. Nadeel is dat de monitor je alleen achteraf informeert. En dat je je smartphone ervoor moet openen.

Als je vindt dat je je smartphone te vaak opent, is een andere aanpak misschien meer helpend. Het gaat uit van de kracht van vooraf aan het denken gezet worden en het werkt als volgt.
  1. Print bijgaande afbeelding en stop hem bij je smartphone, bijvoorbeeld in het hoesje.
  2. Stel je zelf een doel: het maximale aantal keren dat je je smartphone wilt openen op een dag. In de afbeelding staan 40 bolletjes. Streep er 10 door als je doel 30 keer is, plak een tweede kopie op de achterkant als je doel 80 keer is.
  3. Vink nu elke keer een bolletje aan, als je je smartphone wilt openen.
Je zult direct merken dat je nu eerst even vooraf gaat nadenken: is het echt belangrijk wat ik nu wil gaan doen op mijn smartphone?

Wat wordt jouw bewuster-gebruik-van-mijn-smartphone-doel?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten