02 februari 2017

Werkvorm: wat heb jij erop?

"Wat heb jij erop?" verwijst normaal gesproken naar het beleg op de boterham tijdens een lunchgesprekje. In deze werkvorm verwijst de vraag echter naar de smartphone. (Bijna) iedereen heeft er een, en er staat van alles op: apps, foto's, filmpjes. De werkvorm is bedoeld om het ijs te breken of kennis te maken, maar ik zet hem ook wel in om te laten zien hoe gemakkelijk het is om nieuwe toepassingen te ontdekken. Durf te vragen!

In onderstaand voorbeeld gaat het om creativiteit, communicatie en samenwerken. Een helemaal 21e eeuwse vaardigheden-proof opdracht!

Alle deelnemers zoeken een foto op op hun smartphone die ze aan anderen zouden willen laten zien. Vervolgens zoeken ze een andere deelnemer op, liefst iemand die ze nog niet zo goed kennen of met wie ze niet zo vaak contact hebben. Ze laten aan elkaar de gekozen foto zien en geven een korte toelichting op dit beeld. Vervolgens is de opdracht samen een woord te vinden dat past bij beide beelden, dat de beelden als het ware verbindt. Voorbeeld:De gemakkelijke oplossing is natuurlijk 'eekhoorntjesbrood', maar een creatievere, associatief oplossing als 'noodrantsoen' is zeker ook toegestaan. 

Aan het eind van de activiteit kan er een korte uitwisseling plaatsvinden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten