30 november 2013

New sixties of new punk?

Gisteren stuitte ik op een interessant interview van Lars Sørensen met de Vlaamse creatieve strateeg Jempi Moens. Moens is onder andere een van de breinen achter de campagne van Cup-A-Soup. In het gesprek legt hij uit hoe dit product destijds werd herkaderd van 'soep' naar 'zoute koffie', ofwel een drankje dat je 's middags neemt om energie op te doen, zonder weer koffie te moeten pakken.

Moens geeft in het interview een duiding van deze tijd als de 'new sixties', een idee dat hij ontleent aan het werk van professor Helmut Gaus van de Rijksuniversiteit Gent.
"De mentaliteit van nu is vergelijkbaar met die van de oude jaren zestig. Anti-autoriteit, weerstand tegen gezag en alles wat met gezag omkleed is, overheid, politie, zorg, onderwijs, A-merken... behoefte aan speelsheid, plezier, genieten in het hier en nu. Het verlangen naar vrijheid, naar doen waar je zin in hebt, maar ook: samen dingen doen."
Een boeiende analyse, maar je zou volgens mij ook naar deze tijd kunnen kijken als 'new punk':

  • Ook punk kenmerkt zich door weerstand tegen gezag ('There's no authority but yourself.'). Punk plaatste zich daarbij eerder buiten het bereik van dat gezag, omzeilde het door eigen werkelijkheden te creëren, door dingen zelf te organiseren. Nu zie je dat bij bewegingen als edupunk
  • Waar in de sixties nog sterk de focus lag op het collectieve, waren punkers eerder individualistisch. Nu zie je volgens mij een focus op de vraag hoe je met individuele kwaliteiten iets collectiefs kunt creëren (co-creatie).
  • De behoefte aan speelsheid en humor zie je ook - en misschien wel meer - terug in de punk: satirische teksten, felle kleuren in kleding en haardracht. Bij een punkband als The Damned lag de lol er dik bovenop.
  • Punk staat voor 'gewoon beginnen'. De meeste bands begonnen zonder veel muzikale vaardigheden met muziek maken, zoals nu jongeren gewoon beginnen met bedrijfjes, met zich presenteren aan de buitenwereld. Het is nog niet perfect, maar wat geeft het. De gereedschappen voor 'gewoon beginnen' liggen voor het oprapen, vaak gratis, meestal goedkoop. Iedereen kan iets maken, creëren.
  • Punk staat voor plezier hebben in het hier en nu. Als er 'no future' is, kun je je beter met het heden bezig houden.
Wat vind jij: leven we meer in een tijd van 'new sixties' of van 'new punk'?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten