01 december 2013

Lesje mediawijsheid: de twee jaar oude foto


Jack Vale laat in bovenstaand filmpje zien hoe je jonge mensen bewust(er) kunt laten worden over de privacy-risico's van informatie over jezelf delen op sociale media. Het filmpje kwam voorbij tijdens het symposium over socialbesitas, afgelopen vrijdag in Eindhoven.

Een dergelijke confrontatie helpt voor de betrokkenen waarschijnlijk beter dan alleen maar waarschuwen en informeren. De vraag is of het kijken naar dit filmpje net zo sterk werkt? Ik denk van niet...

Er is een verschil tussen weten en bewust zijn van.

Volgens mij weten jongeren steeds beter dat wat ze delen vindbaar is en dat bedrijven als Facebook gebruik maken van hun gegevens. Maar ze zijn zich er niet continu bewust van. Het is een hele kunst dat te bewerkstelligen. Ik ken leraren die de Vale-strategie toepassen en hun leerlingen googlen om ze met de resultaten te confronteren. Anderen laten de leerlingen zichzelf googlen: wat vind je allemaal, klopt het bij wie je bent en hoe je gezien wilt worden? Hier is nog een idee:
Vertel je leerlingen dat ze een foto van zich mee moeten nemen van twee jaar geleden. En dat die foto's op een groot bord in de aula komen hangen.
Waarschijnlijk zijn ze niet blij met deze opdracht. De meeste pubers vinden twee jaar oude foto's van zichzelf stom. De link met sociale media: je plaatst nu foto's van jezelf online, voor iedereen zichtbaar. Over twee jaar staan die er nog op. Zou het kunnen dat er dan foto's bij zullen zijn waarvoor je je schaamt? En kun je die er dan nog afkrijgen?

Wat doe jij om je kind of je leerlingen écht bewuster te maken van hun privacy?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten