15 oktober 2010

De kunststofarchipel...

Het gaat niet goed met het water in het noorden van de Stille Oceaan. Het is vervuild met grote hoeveelheden grote en kleine plasticdeeltjes die door de zeestromen bij elkaar worden gedreven. Het wordt dan ook wel de kunststofarchipel of 'plastic soup' genoemd. Het getroffen gebied is enorm groot, volgens Wikipedia zelfs 34 keer zo groot als Nederland. De plastic deeltjes vergaan niet, maar worden langzaam gesplitst in zo'n kleine deeltjes dat ze niet meer zichtbaar zijn. Het water wordt vervuild. Water dat ook een bron is van leven, ook dat van ons...

Het stuk oceaan is het leefgebied van de albatros, een vogel die regelmatig dood wordt aangetroffen op het eiland Hawaii. De vogels blijken grote hoeveelheden plastic in hun maag te hebben. Deze studente laat zien dat het niet alleen om plastic gaat dat door vissers ter plaatse is achtergelaten...Het verhaal van de kunststofarchipel laat zien hoe omvangrijk een milieuramp kan zijn die veroorzaakt wordt door op zich bijna te verwaarlozen gedrag van individuen, zoals het achteloos achterlaten van een wegwerpaansteker. Als vele individuen dit gedrag vertonen, zijn de gevolgen vergelijkbaar met dat van onzorgvuldig opererende kolossen in de olie-industrie.

Ik vind het belangrijk dat we onze kinderen hierin opvoeden, bijvoorbeeld door ze bewust te maken van de hoeveelheid troep die we met zijn allen de openbare ruimte inslingeren. Een afvalopruimdag, zoals we op 21 maart in Middelbeers organiseerden, is een voorbeeld van een werkvorm daarvoor.

Deze blog is onderdeel van Blog Action Day 2010.

1 opmerking:

  1. Goed om te zien dat er meer Nederlandse deelnemers zijn aan Blog Action Day!
    Zelf heb ik een stukje geschreven over de Bottled Water Foot Print: http://bit.ly/ceGDbr
    Jouw artikel over plastic in onze oceanen ligt natuurlijk in het verlengde daarvan.
    Volgend jaar weer meedoen toch!

    BeantwoordenVerwijderen