27 augustus 2007

Een artikel schrijven in tien stappen

Een artikel schrijven, een rapport, een nota... Veel mensen zien er als een berg tegenop. Als je die berg wilt of moet beklimmen zit er maar één ding op: stevige schoenen aantrekken, diep inademen en gewoon beginnen met een eerste stap. Een routebeschrijving erbij? Dat kan.

1. De stap van denken naar schrijven is groot. Bouw een tussenstap in door een mindmap te maken van de elementen die in je verhaal moeten komen en hun onderlinge samenhang. Kies rake trefwoorden.
2. Formuleer de centrale vraag waarop het artikel antwoord gaat geven. Ofwel: wat wil je - in één zin geformuleerd - vertellen?
3. Bestudeer je (virtuele) lezer: voorkennis, belevingswereld, leeftijd, belangstelling... alles telt.
4. Begin. Schrijf op wat in je opkomt. Dan heb je alvast de klei; boetseren komt later wel.
5. Tijd voor het knip-en-plak-werk: groepeer de zinnen die qua thema bij elkaar horen. Maak er een alinea van en kies daar een pakkend woord uit als (voorlopig) tussenkopje.
6. Ronde 1 van het boetseerwerk: maak je zinnen vlotter, haal de fouten eruit en knip te lange zinnen in twee (of drie) stukken. En: kill your darlings! Een zin met de stijl en allure van Bomans, Van Kooten of Elsschot, maar die geen bijdrage levert aan het beantwoorden van je centrale vraag? Behandel hem - voor een vlekkeloos resultaat - met Ctrl-X.
7. Schrijf het intro en de kop alsof het een advertentie voor je tekst is. In dikke letters en iets meer woorden staat er: 'Lees mij!'
8. Stuur nu iedereen weg en doe de deur dicht. Of zoek een rustig, afgelegen plekje op.
9. Ronde 2 van het boetseerwerk: lees nu je tekst hardop voor. Nee, je hoeft je niet te schamen. Je hebt immers tip 8 opgevolgd. Toch? Vergeten woorden, kromme zinnen, een storende herhaling van steeds hetzelfde woord... luisterend naar je eigen stem, haal je ze er allemaal moeiteloos uit. Voor de spelfouten gebruik je je interne spellingcontrole én die van je tekstverwerker. Twee weten meer dan één en bedrijfsblindheid voor zelfgemaakte taalbloopers is zelfs onder de 'beroeps' berucht.
10. Print je artikel uit. Glas wijn, goed slapen, stevig ontbijt. Lees het verhaal na dat halve etmaal nog eens door en je frisse blik betrapt je op de laatste foutjes. Een verstandig persoon in huis of in je netwerk? Laat hem of haar meelezen en vraag om meedogenloze feedback.

Tips voor verder lezen...

7 opmerkingen:

 1. Anoniem8:56 p.m.

  Ook voor een - toch - redelijk ervaren schrijver heb ik hier echt weer heel veel aan. Schrijven blijft vaak een strijd, zo voel ik dat... zeker nu ik voor print weer een veertigtal pagina's ga leveren (waarschijnlijk schrijf ik ze niet allemaal zelf).

  Print is om een of andere reden lastiger. Waarschijnlijk zit dat tussen de oren.

  Een routebeschrijving als deze is altijd erg handig om te starten. (En fijn dat je het in je eigen woorden schrijft.) Starten met een artikel was voor mij een aantal jaren geleden sigaret opsteken, kop koffie, nog een sigaret, ijsberen, sigaret, koffie, koffie... en uiteindelijk tikken maar.

  (Nu is het alleen maar koffie, koffie, koffie en tikken maar. Misschien start ik ooit meteen met tikken, scheelt vast tijd.)

  Thanks weer.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Anoniem11:48 a.m.

  Ik ben benieuwd of dat ook met een interview kan/gebeurt;0)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Anoniem3:43 p.m.

  Loop ik vast in het schrijven van mn eerste artikel ever, kom ik dit tegen.. Bedankt! het helpt!

  gr. Ilse

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Thanks!

  Een goed begin om aan een een prachtig artikel te beginnen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dit is inderdaad een handig artikel over het schrijven van één. Vooral voor iemand als ik, geen schrijver van beroep.

  Ik heb gemerkt dat een goede voorbereiding en opzet op papier het handigst is, om daadwerkelijk aan de slag te gaan. Je hebt al concrete onderwerpen die je wilt behandelen en je kunt er altijd wat aan toevoegen of iets verwijderen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Als alternatief kan je ook nieuwsbrieven schrijven zoals ik deed klik hier voor meer info hieromtrend

  BeantwoordenVerwijderen