21 maart 2010

Wat een troep!

DSCF2253.JPG

Ga met een paar vuilniszakken op pad, verzamel rommel langs de weg en in de bossen en maak er daarna een kunstwerk mee. Dat is in het kort het idee van de Beerse Jutkampioenschappen, die vandaag bij ons in het dorp gehouden werden. We deden mee met een team van drie kinderen en twee volwassenen.

Als je erop let, zie je enorm veel troep in de publieke ruimte. Tijdens onze wandeling van zo'n anderhalf uur vulden we met gemak vier vuilniszakken vol met vooral blikjes en flesjes, drankpakjes, kauwgom-blisterverpakkingen, chipszakken en sigarettendoosjes, ofwel verpakkingen van on-the-road versnaperingen. Op is op, weg is weg, wordt er kennelijk gedacht. Omdat het voor een wedstrijd is, vind je het leuk veel te vinden, maar het is natuurlijk behoorlijk triest als je bedenkt dat aan elk object dat je vindt een gewetenloos moment vooraf is gegaan.

We vonden ook minder voor de hand liggende objecten, zoals een vogelpootje met een ringetje, voor 25 eurocent aan munten en een sigarenkoker. Andere groepen kwamen terug met een Valentijnsverklaring en een grote augurkenpot met het zoetzuur er nog in. Bij dit soort voorwerpen zou je prachtige verhalen kunnen bedenken.

Na afloop van de wandeling was de opdracht van de troep een kunstwerk te maken. Ook een vies klusje, maar al gauw wint de creativiteit en het enthousiasme het van de weerstand. Op de foto zie je ons door de muziekgroep Stomp geïnspireerde vuilnisslagwerkrek.

3 opmerkingen:

 1. Mooie actie. Stel je voor dat zo'n wedstrijd op alle 7000 basisscholen wordt gehouden, wat zou er dan veel onnodig vuil worden opgeruimd. En nog belangrijker: de opvoedkundige waarde van jong milieubewust worden.

  Peterter

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooi kunstwerk, zijn er meer van die kunstwerkfoto's ergens te wonderen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Troep genoeg om kunstwerkjes van te maken momenteel. Misschien komt er wel iets heel moois uit de staking va de schoonmakers.

  BeantwoordenVerwijderen