21 maart 2010

Eenpitters: ben er voor elkaar!

In augustus 2007 zette ik voor mezelf eens in een blogartikel de voordelen van voor een baas werken en de voordelen van voor jezelf beginnen op een rijtje. Tijdens een feestje brainstormden partners-in-zelfstandigheid Frans Verouden, Herm Kisjes en ik over de vraag hoe je elkaar als eenpitters kunt ondersteunen om de keerzijden van het zelfstandig ondernemerschap ten opzichte van werken voor een baas te pareren. Een hilarisch gedachtenexperiment! Hierbij wat eerste ideetjes.

1. Een lootjes-systeem à la Sinterklaassurprise... stel een kerstpakket samen voor de zelfstandig ondernemer die je trekt.
2. Samen een excursie doen of naar een pretpark bij wijze van alternatief bedrijfsuitje. Gezamenlijke feestjes of conferenties kunnen natuurlijk ook. Ondernemersverenigingen doen deze dingen natuurlijk al, maar eenpitters voelen zich daar vaak onbegrepen als de calimero's onder de grotere-bedrijven-mensen.
3. Een coöperatie voor zelfstandigen die apparatuur aanschaft waar je tegen een geringe vergoeding gebruik van kunt maken, alleen als dat nodig is.
4. Kantoorruil. Wissel eens een dag van werkplek met een andere zelfstandige om een beetje dat 'job rotation'-gevoel te krijgen.
5. Een matig koffiezetapparaat, een haperend kopieerapparaat en een vergeeld prikbord met dito briefjes erop in het wijk- of dorpshuis, waar je elkaar gedurende de dag kunt treffen, of niet. Een leeshoek met vakbladen mag niet ontbreken.
6. Samen een acteur inhuren die zo af en toe bij je binnenloopt met een map vol papieren onder de arm, een mondvol management-talk en een gedateerd, maar strak pak. Heerlijk, dat voldane gevoel dat jij tenminste wel echt werkt.
7. Bij elkaar functionerings- en beoordelingsgesprekken afnemen.
8. Een fonds, waarin je maandelijks een vast bedrag stort en dat je geld beheert en je uit die pot een vakantie- en dertiende-maand-uitkering betaalt.
9. Bij elkaar af en toe een idee in de brievenbus gooien. Want zeg nou zelf: heb jij als eenpitter een ideeënbus in je werkruimte hangen?

Meer ideeën?

2 opmerkingen:

  1. Wil je als eenpitter/ondernemer wel een werknemerachtige rol vervullen? De voordelen van ondernemerschap zouden de nadelen van geen baas hebben ruimschoots moeten compenseren én een extra uitdaging of inspiratie moeten geven! Als je dan nog met andere eenpitters wil samenwerken, dan moet je gewoon in een ander concept denken, waar je met meerdere ondernemers samen kunt werken aan gezamenlijk succes. Dat vergt alleen een andere dan traditionele denkwijze.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Je samen inzetten voor een goed doel in het kader van bijvoorbeeld maatschappelijk ondernemen. Samen de schouders onder een eenmalige actie ten behoeve van een instelling of personen die het kunnen gebruiken.

    BeantwoordenVerwijderen