09 februari 2009

24 uur met...De VPRO heeft momenteel een aardige interviewserie waarin Wilfried de Jong en een gast voor 24 uur samen in een ruimte worden opgesloten. De meeste gasten laten meer van zich zien en horen dan in de vele vluchtige, voorgebakken gesprekjes in de doorsnee talkshow. Interessant is dat er geen uurwerken in de ruimte toegestaan zijn, zodat het gevoel voor tijd volledig subjectief wordt.

De Jong is niet Neerlands beste interviewer, maar wel een alleszins prettige gesprekspartner. Er zijn betere interviewers met wie menige gast het niet 24 uur zou uithouden. Ik noem geen namen.

Het programma roept de vraag op met wie ik 24 uur in één ruimte een aangename tijd door kan brengen. Dat zou iemand moeten zijn:
- bij wie ik me op mijn gemak kan voelen;
- die een boeiende persoonlijkheid is;
- met wie ik een prettig gezamenlijk ritme kan vinden van rust en geestdrift;
- die de stilte kan verdragen;
- die volledig zichzelf durft te zijn;
- die op basis van gelijkwaardigheid met me communiceert;
- die het leuk vindt een beetje te spelen (muziek maken, een gezelschapsspel, een gedachtenexperiment, koken).

Maar misschien is dat allemaal veel te veilig en levert het wel veel meer op om opgesloten te worden met iemand die je even helemaal ontregelt. Ik ben er nog niet helemaal uit.

Maar ach, je kunt natuurlijk ook voorzichtiger beginnen: met het aanknopen van een gesprekje met een vreemde in de lift, in plaats van het staren naar het plafond of het verdiepingsindicatielampje.

2 opmerkingen:

 1. Anoniem10:15 a.m.

  Hi Erno,

  24 uur of zelfs 48 uur moet je in elk geval regelmatigmet je echtgeno(o)t(e) doen. Met kinderen en allerlei bezigheden, is een break van tijd tot tijd erg welkom.

  Verder kan ik me niet zo goed voorstellen met wie ik zo lang zou willen optrekken. Ruimte en afstand vind ik toch wel erg fijn.

  Er zijn ook trainingen die beginnen met een lege ruimte, geen agenda en waar deelnemers zelf bepalen wat ze aanpakken, hoe, e.d. De facilitator zorgt er alleen voor dat er af en toe feedback komt.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Anoniem7:17 p.m.

  Toevallig heb ik net een aantal afleveringen bekeken. Zeer boeiend tv en ik vind Wilfried de Jong juist wel één van de beste interviewers. In ieder geval in dit programma doet hij het ontzettend knap met allerlei zeer verschillende persoonlijkheden. Ik zou zo niet iemand weten die hem dat na kan doen

  Tsja Erno, jij wil wel erg op save spelen als je 24 uur wordt opgesloten. Jouw eisen worden behoorlijk opgeschroefd. Zou je het uithouden met Wilfried de Jong? Zouden er camera's mogen draaien? Komen dames ook in aanmerking? Waar blijft het toeval als je alles vantevoren bepaalt en organiseert? Zou ik in aanmerking komen? En wat gebeurt er als je 3 personen 24 uur met elkaar opzadelt? Wat gebeurt er als het compleet donker zou blijven al die tijd? En wat als je 24 uur niet mag praten?

  Kortom: vragen te over?

  Peterter

  BeantwoordenVerwijderen