03 november 2020

Een virtuele 'open space'
Wonder.me is een speelse, webbased toepassing voor videobellen. Als facilitator ontwerp je een virtuele ruimte of kiest een leeg canvas of een foto als achtergrond. 

Elke deelnemer die deze ruimte betreedt kan een ronde avatar bewegen met de muis of pijltjestoetsen. Kom je dicht bij elkaar, dan vorm je een 'circle'. Zodra dat gebeurd is, start een videogesprek met de deelnemers in die 'circle'. De andere aanwezigen horen en zien dat niet. Zij kunnen tegelijkertijd andere circles vormen. Het grote verschil met de inmiddels bekende 'break out-groepen:
 • deelnemers kunnen zelf bepalen bij wie ze aansluiten
 • deelnemers kunnen heel snel en gemakkelijk switchen van groep
Aanvullend daarop: een chatfunctie, je scherm delen en een 'icebreaker'-vraag formuleren die deelnemers moeten beantwoorden bij binnenkomst.

Een eerste verkenning van de toepassing met enkele mensen uit mijn netwerk leverde direct concrete ideeën op voor hoe je Wonder.me kunt gebruiken:
 • de virtuele koffiehoek: ontmoet elkaar hier gedurende een werkdag voor een informeel gesprekje;
 • in je ontwerp 'kamers' maken met specifieke deelonderwerpen; deelnemers sluiten aan bij welk onderwerp ze interessant vinden;
 • spelvormen, bijvoorbeeld waarbij je met verschillende deelnemers één-op-één iets moet uitwisselen;
 • werken met 'break out-groepen, die je als facilitator heel gemakkelijk bezoekt;
 • een open space of werken met posterpresentaties.
Wonder.me is een product van een bureau in Berlijn en voldoet aan GDPR. De toepassing is vooralsnog gratis te gebruiken. 

3 opmerkingen:

 1. Oh dat is zeker een gave tool! Daar ga ik ook eens beter naar kijken! Dank voor de snelle blogpost!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Denk je dat het goed te integreren is met zoom of teams?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Integreren niet, wel naast elkaar te gebruiken. Wij hebben in onze laatste interne studiedag afwisselend Teams en Wonder gebruikt. Bij Teams voor groepen die van tevoren al vast lagen, met Wonder voor groepen die zich op het moment zelf mochten vormen.

   Verwijderen