12 augustus 2017

Vrijheid in Zuid-Afrika

Van 15 juli tot 6 augustus verbleef ik in Zuid-Afrika. Dit is de tweede van een serie blogs over deze vakantie.


Hoe rijker je bent, hoe vrijer je je kunt voelen. In de Nederlandse context is die vuistregel best goed toepasbaar. Als de verschillen tussen arm en rijk extreem groot worden, zoals in Zuid-Afrika, verandert dat de zaak.

De armen wonen hier in krottenwijken, die overigens de laatste jaren wel wat worden geüpgraded. Soms letterlijk aan de overkant van de weg wonen de - meest blanke - rijken, beschermd in 'gated communities' of omheinde woningen. De hekken of muren zijn hoog, vaak voorzien van stroomdraden. Overal hangen camera's. Voor veel vakantieverblijven geldt hetzelfde. Je krijgt een afstandsbediening voor een elektrisch hekwerk met de vraag het hek eerst te sluiten en dan pas verder te rijden op de oprijlaan, zodat er niemand ongezien naar binnen kan glippen. Of er is bewakings- en slagboombedieningspersoneel dat de toegang controleert.

Na zonsondergang te voet naar een restaurantje op loopafstand gaan wordt sterk afgeraden. Zo zit je toch wat opgesloten in je 'private paradise' en kan rijkdom juist leiden tot een verminderd gevoel van vrijheid.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten