01 april 2017

Werkvorm: slides verzamelen in Google Classroom

Een les. De leerlingen hebben een opdracht gekregen en moeten hier een tijdje aan werken, zelfstandig of in groepjes. Als leraar loop je rond, beantwoordt af en toe een vraag, stimuleert de leerlingen om verder te komen. Aan het einde van dit gedeelte van de les wil je dat de (groepjes) leerlingen kort aan de groep presenteren wat ze hebben gedaan, ontdekt, gemaakt enz. aan de hand van één slide.

Misschien denk je nu aan gedoe met USB-sticks, mailen van bijlagen, wisselen tussen presentaties enzovoort. Dat is niet meer van deze tijd. In Google Classroom kun je heel gemakkelijk slides verzamelen in één digitale presentatie. Doorloop daarvoor de volgende stappen:

  1. Maak een Google-presentatie aan met een titelpagina, een pagina met instructies / afspraken en eventueel een voorbeeldslide.
  2. Maak in Google Classroom een opdracht aan en koppel de presentatie hieraan via het Drive-icoon.
  3. Kies voor de optie 'Leerlingen kunnen bestand bewerken'.
  4. De leerlingen ontvangen de opdracht via hun Classroom-omgeving en openen de presentatie. Ze kunnen een nieuwe dia toevoegen. Eventueel doen ze dat door de voorbeelddia te dupliceren en deze te bewerken. Alle leerlingen kunnen tegelijkertijd in de presentatie werken en alles wat ze doen wordt 'real time' opgeslagen.
  5. Als het tijd is voor de presentaties, laad je de presentatie in op het digibord. De slide die op het scherm verschijnt wordt toegelicht door de leerling of het groepje leerlingen.
Alternatief: heb je geen beschikking over Google Classroom, dan zou je deze aanpak ook met een digitaal prikbord kunnen doen waar je de leerlingen toegang toe geeft. Een prettig stuk gereedschap hiervoor is Padlet.

Ook in Powerpoint via Office 365 en Keynote via iCloud kun je synchroon samenwerken aan presentaties (dank aan Adriënne de Kock voor deze aanvulling).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten