26 november 2014

Ode aan het simplisme

Een instelling voor geestelijke gezondheidszorg. Een verwarde, agressieve patiënt gaat door het lint. Dan komt John. Met een briljant simpele vraag weet Swaneveld de patiënt kalm te krijgen: 'Lusde gij een worstenbroodje?' Het is een van de voorbeelden in 'Zo simpel kan het zijn' van Richard Engelfriet, een ware ode aan het simplisme.

Het boek biedt 30 ideeën om leven en werk simpeler te maken. Engelfriet rekent af met onnodig ingewikkeld taalgebruik, bureaucratie en dikdoenerij. Wil je problemen echt oplossen, ga dan voor de eenvoud. Met een beetje creativiteit herkader je een probleem. Voorbeeld: stop met zeggen wat je niet wilt en vertel in plaats daarvan wat je wel wilt. Een bordje 'verboden over de rand te plassen' bij een urinoir helpt niet. Een vlieg in de pot wel. Zo simpel kan het zijn. Schrap regels die niets toevoegen. Slik clichés niet voor zoete koek.

Terecht stelt Engelfriet dat simpel niet gemakkelijk is. Wie lui is, kan altijd naar moeilijk grijpen. Maar wie het echt beter wil, zal moeten nadenken en investeren. Mijn tip: neem elke maand een dagdeel de tijd om te kijken wat simpeler kan.

Je leest dit boek in twee uurtjes uit. Kwestie van eenvoudig taalgebruik, een simpele structuur en niet te veel bladzijden. Een dikke aanrader!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten