16 oktober 2011

Verdieping op zondag

The School of Life is een Britse organisatie die programma's biedt gericht op persoonlijke groei, zoals lezingen en workshops. Bijzonder voor ons aan de andere kant van het kanaal zijn de Sermons. Dit zijn lezingen op zondag waarin een spreker een onderwerp op een luchtige manier diepgang geeft. De lezingen worden op video opgenomen en zijn beschikbaar via het Vimeo-kanaal van The School of Life. Elke Sermon begint met samenzang: een populair lied dat qua thematiek aansluit bij het onderwerp van de Sermon. De spreker vult daarna zo'n drie kwartier op eigen wijze met een eigentijdse variant op de preek.

Eerder bekeek ik al boeiende Sermons van filosoof Alain de Botton en auteur/spreker Sir Ken Robinson. Gisteren kwam daar de sprankelende presentatie van game-ontwikkelaar Jane McGonigal bij. McGonigal legt verrassende verbanden tussen het spelen van games, ons denken over productiviteit en de nieuwste inzichten over geluk vanuit de positieve psychologie. En passant betrekt ze het publiek bij haar verhaal, onder andere met een hilarisch spelletje Massive Multiplayer Thumb Wrestling.

 

McGonigal introduceert de luisteraar onder andere in het PERMA-model van psycholoog Martin Seligman. De letters van dit acroniem staan voor de dingen die ervoor zorgen dat we gelukkig worden van onze activiteiten:

  • Pleasure: geeft de activiteit plezier, geniet je ervan?
  • Engagement: voel je je betrokken?
  • Relationship: draagt de activiteit bij aan de relaties met anderen?
  • Meaning: geeft de activiteit het gevoel dat je bijdraagt aan iets 'groters'?
  • Accomplishment: geeft de activiteit de voldoening dat je een doel hebt bereikt?
Het PERMA-model is een mooi perspectief om te kijken naar de dingen die je doet en wilt gaan doen.

1 opmerking:

  1. Een (on)bekend en belangrijk verhaal. Spel is een onderschatte activiteit. Daar zouden we in werk en onderwijs veel gebruik van kunnen maken.
    Plezier, betrokkenheid, relatie, betekenis, opbrengst genereren samen veel creativiteit, flow en onverwachte krachten. Belangrijk genoeg om er meer mee te doen.

    BeantwoordenVerwijderen