13 april 2011

Waar moet een goede avatar-foto aan voldoen?

Een goede avatar-foto is een visitekaartje. Wie rondkijkt op Twitter of profielsites als LinkedIn, komt echter nogal wat lelijke, slecht gemaakte avatarfoto's tegen. Jammer!

'Ik ben niet knap' is geen excuus. Ook jij kunt herkenbaar en krachtig op de foto gezet worden. Daarom: tien tips voor een goede avatarfoto...

1. Bedenk eerst welke uitstraling je wilt bereiken met je foto. Noteer eventueel een aantal trefwoorden. Denk aan betrouwbaar, vrolijk, zakelijk, sympathiek, dromer, sportief, eigentijds...
2. Zorg voor een scherp beeld met voldoende licht en contrast.
3. Maak een uitsnede waarbij het gezicht zoveel mogelijk ruimte vult. Avatars worden klein afgebeeld, op een website, maar zeker op een mobiele applicatie. Hoe kleiner je gezicht op de foto staat, hoe minder herkenbaar het beeld wordt. Snijd wel zorgvuldig bij, zodat oren, kin of haren niet op een vreemde manier uit het beeld vallen.
4. Maak er een persoonlijk beeld van. Een pasfoto is niet geschikt. Glimlach, kijk iets naar links of naar rechts en draag seizoensonafhankelijke kleren (hoe weinig je er ook van ziet) die echt iets zeggen over wie je bent.
5. Experimenteer met alternatieve, opvallende uitsneden. Er zijn mooie avatars waarbij de persoon in kwestie bijvoorbeeld alleen de ogen of de linker- of rechterhelft van het gezicht heeft gebruikt.
6. Gebruik een neutrale, rustige achtergrond.
7. Kun je wie je bent ondersteunen door naast je gezicht een goed af te beelden voorwerp (een camera voor een fotograaf bijvoorbeeld) te laten zien? Probeer dan eens hoe er dat uitziet. Sommigen kiezen voor een klein logo/beeldmerk. Meestal is dit te klein om je avatar echt sterker te maken.
8. Zorg voor een beeld met zo weinig mogelijk ruis. Dus: geen objecten in het beeld die er niet toe doen, zoals (ledematen van) andere mensen, een plant of een rare lijn in de achtergrond.
9. Gebruik een actuele foto die laat zien hoe je er nu uitziet. Dat betekent: af en toe een nieuwe foto plaatsen!
10. Laat je inspireren door anderen. Wat maakt dat de ene avatar je aanspreekt en de andere niet? Probeer verschillende opties uit en test je avatar op verschillende apparaten, dus ook op je Twitter- of LinkedIn-app op je mobieltje.

(Naar aanleiding van een vraag van Hans Koene)

Dit is een voorproefje van mijn workshop 'Haal meer uit LinkedIn!' op woensdag 27 april, 20.00-22.00 uur, voor ondernemers uit de gemeente Oirschot. De workshop is een initiatief van Oirschot Verbindt. Klik hier voor meer informatie.

1 opmerking:

  1. Dank voor je compliment! Ik moet je zeggen dat mijn foto gemaakt is door een beroepsfotografe (en ze had er 10 nodig om de juiste eruit te kiezen).
    Maar ik ben het helemaal met je eens!
    Door die foto ben ik op beurzen enz. al een aantal keren aangesproken door mensen die ik nog niet kende en die op me afstapten omdat ze me herkenden van mijn avatar.

    BeantwoordenVerwijderen