23 september 2010

Khan Academy... een school in filmpjes

Hyperbolen, de stelling van Pythagoras, fotosynthese, de aandelenmarkt... ruim 1800 brokjes lesstof in video vind je op Khan Academy. Het begon allemaal toen Sal Khan via het web zijn neefjes wilden helpen bij hun schoolwerk. Hij plaatste filmpjes op YouTube waarin hij met een digitale pen op een virtueel schoolbord (zwart!) en mondelinge toelichting allerlei onderwerpen op een heldere manier probeerde uit te leggen. De filmpjes werden al snel door anderen opgepikt en gewaardeerd en zo groeide Khan Academy uit tot wat het nu is: een van de grootste en populairste Engelstalige online bronnen voor uitleg van lesstof, voornamelijk uit de bètavakken. De filmpjes zijn niet strak geregisseerd, maar 'on the fly' gemaakt, wat ze een plezierige luchtigheid geeft.

In onderstaande presentatie, opgenomen tijdens een GEL-conferentie, legt Khan uit waarom deze vorm van leren volgens hem zo goed werkt. Enkele argumenten:
- Je kiest de filmpjes die passen bij je niveau en waar je op dat moment behoefte aan hebt. Alles is ingedeeld in overzichtelijke 'chunks' van maximaal 10 minuten.
- Begrijp je iets niet, dan speel je het filmpje nog eens af.
- Je wordt niet afgeleid door het beeld van een leraar. De focus is op het 'bord'.


In Nederland zouden de filmpjes met name in het tweetalig onderwijs een prima aanvulling kunnen zijn. Docenten kunnen een selectie maken van filmpjes die aansluiten bij hun lesmateriaal en ernaar verwijzen, bijvoorbeeld als middel om thuis de les voor te bereiden of te herhalen (voor een proefwerk).

Verder is het mooie gedachte dat iedereen op de wereld met deze filmpjes kan leren, ook als er lokaal geen gekwalificeerde leraren beschikbaar zijn.

Een andere mooie gedachte: de ontwikkeling van een Nederlandstalige afdeling van de Academy...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten