01 april 2009

Delegeren en uitbesteden

Kan iemand anders dit beter?
Kan iemand anders dit sneller?
Kan iemand anders dit goedkoper?

Is het antwoord op één van deze vragen 'ja', dan zou je kunnen overwegen het betreffende werk te delegeren of uit te besteden. Delegeren was het onderwerp van een vrolijke en inspirerende sessie onder begeleiding van Taco Oosterkamp tijdens Lifehacking Academy van 26 maart.

Deelnemers brachten mooie voorbeelden in van diensten die je kunnen helpen meer tijd over te houden voor je kernactiviteit. Zoals een student inhuren die voor een tientje per uur voor je chauffeurt, terwijl jij achterin de auto door kunt werken. Of een professionele telefoniste die vanuit een eigen kantoor je telefoontjes opvangt. Of het voorbeeld van Taco zelf: "Je ontneemt je buurjongen de kans zich als ondernemer te ontwikkelen als je zelf je gazonnetje maait." Delegeren kan ook naar de technologie, door bepaalde stukjes werk te (laten) automatiseren.

Uiteraard ging het ook over de keerzijden van delegeren. Je moet de ander wel kunnen vertrouwen. Ook moet je vaak eerst tijd investeren om de ander goed te instrueren en daar heb je juist weinig tijd voor op het moment dat delegeren nodig is. Ofwel: "Als ik het nu zelf even doe, ben ik net zo snel klaar." Het antwoord luidt 'regeren is vooruitzien', ofwel delegeer bijtijds.

Delegeren is niet de heilige graal. Soms kan het doen van klusjes die anderen sneller, beter of goedkoper kunnen doen, toch functioneel zijn. Omdat je die klussen wellicht nog wilt leren, gewoon voor de afwisseling of - bijvoorbeeld in het geval van je administratie - om voeling te houden met de resultaten van je onderneming.

Taco verwees tijdens de sessie ook naar de ideeën van Timothy Ferriss, auteur van 'The 4-Hour Working Week'. In onderstaande video een samenvatting, met vanaf 3:54 een fragment over het advies om meer van je activiteiten te 'outsourcen'.P.S. Dit is het 500e bericht op Alles kan altijd beter.

1 opmerking:

  1. Als richtlijn hou ik in mijn bedrijfsvoering altijd aan dat je maar beter iets kunt delegeren als iemand anders datgene beter kan dan jijzelf. Ik ben het er wel mee eens dat men niet alles uit handen zou moeten geven (al was het alleen om de eentoningheid te doorbreken) maar veel ondernemers staan niet stil bij het feit dat tijd ook een kostenpost is. Soms is het fijn als je een taak zoals salarisadministratie AB kunt uitbesteden zodat je tijd overhoudt voor andere inhoudlijke zaken.

    BeantwoordenVerwijderen