21 april 2009

Adjiedj Bakas: 'Wij zijn slimme beestjes'Gisteren vond in De Reehorst in Ede het onderwijscongres Didactiek en ICT plaats. Trendwatcher Adjiedj Bakas verzorgde er de aftrap met een verhaal over hoe de toekomst er uit gaat zien en hoe het onderwijs daar vervolgens op in zou moeten spelen. Bakas lardeerde zijn verhaal met confronterende beelden, zoals van alle satellietresten die inmiddels als afval rond de aarde draaien, maar ook met een paar knipogen.

Het voorspellen van de toekomst is iets van alle tijden. Wat leren de verwachtingen uit het verleden ons? Bakas liet een filmpje zien uit 1967 en nam het publiek mee 'back to the future'...De crisis waar we nu inzitten bepaalt voor een deel de visie op de toekomst. We zijn aanbeland in het postmateriële tijdperk: niet geld is belangrijk, maar geluk. En die crisis? Ach, daar komen we wel weer uit, zegt Bakas, net als al die andere keren in de geschiedenis. Even doorbijten en vooral: nu 'out of the box' denken, investeren en dromen van een andere toekomst. Ofwel: "Ga voorbij aan de waan van de dag."

Als het gaat om de toekomst signaleert Bakas vier trends:
1. Een nieuwe economische werkelijkheid.
2. Nieuwe maatschappelijke organisatievormen.
3. Vergroening.
4. Dromen en innovatie.

Het onderwijs moet hierop inspelen door kinderen servicegerichtheid en ethiek bij te brengen. Ook creativiteit is een belangrijk thema, net als visie en focus. We moeten kinderen voorbereiden op een wereld waarin ze moeten verrassen en verbijsteren met iets unieks. Kinderen leren overigens ook steeds meer buiten school en dat betekent ook het nodige voor het leren óp school, aldus Bakas.

De boodschap waarmee Bakas zijn betoog besluit is hoopvol. De mens maakt er misschien een rommeltje van, maar komt ook telkens weer met oplossingen: "Wij zijn slimme beestjes."

Voor wie meer wil weten: in mijn boek 'Nu leren voor morgen' staat een interview met Adjiedj Bakas. Daarin zegt hij onder andere: "Het lijkt erop alsof het onderwijs jonge mensen opleidt voor een leven in de jaren vijftig. Als ik denk aan wat belangrijk gaat worden, zie ik daar niets van terug. " In het boek komt ook Margreet van den Berg aan het woord. Zij verzorgde een workshop over gamen in het onderwijs tijdens Didactiek en ICT.

De boeken van Adjiedj Bakas zijn onder andere verkrijgbaar bij Managementboek.nl. Luister ook eens naar het interview met Bakas in het radioprogramma Voor 1 Nacht.

1 opmerking:

  1. Wat een supervooruitziende blik in 1967. Ik zit het net samen met mijn dochter van 15 te bekijken en ze ziet er eigenlijk niets vreemds aan, het is gewoon van deze tijd. Ondertussen geeft ze me haar eerste lessen met mijn zojuist ontvangen I-phone aan me gegeven en roept ze bij het laatste beeld: Hee touch-screen.
    Fijn dat ze buiten haar 3VWO thuis en met haar vriendinnen zoveel nuttige zaken voor de nieuwe wereld.

    BeantwoordenVerwijderen