29 januari 2009

De kracht van spel, naïviteit en creativiteitVolwassenen zien kinderen vaak als nog te vormen wezens, mensjes waaraan nog van alles ontbreekt of in het gunstigste geval: mensjes die je kunnen vermaken met hun naïeve gedrag en opmerkingen. Ik zie dat anders. Kinderen hebben bijzondere kwaliteiten die onder andere tot uiting komen in hun spel, naïviteit en creativiteit. Het zijn kwaliteiten waarop je jaloers mag zijn, of positiever geformuleerd, die je kunnen inspireren. Het zijn kwaliteiten als...

1. Eenvoudig kunnen loslaten van een emotie. Nu boos, over een minuutje alweer vergeten en vergeven.
2. Actief zijn om het actief zijn. Het eindresultaat is onbelangrijk. Denk aan het bouwen met Lego (een schip bouwen is leuk, is het klaar dan is het klaar).
3. Volledig op kunnen gaan in een activiteit en daarbij alles om je heen vergeten.
4. Nieuwsgierigheid. Vragen stellen over wat kennelijk iedereen om je heen als vanzelfsprekend beschouwt. En doorvragen tot je het echt begrijpt.
5. De buitenwereld buitensluiten (en daardoor bijvoorbeeld kunnen overleven in moeilijke situaties).
6. Authenticiteit, eerlijkheid en oprechtheid.
7. Kunnen spelen, ook als de middelen ogenschijnlijk beperkt zijn.
8. Experimenteren en vertrouwen op de goede afloop.
9. Het goede willen en uitgaan van het goede.
10. Dagdromen. Een sneeuwbui buiten is altijd interessanter dan de les geschiedenis binnen.
11. Meer en intensiever lachen.
12. Volledig opgaan in waar je mee bezig bent, in je spel.
13. Vrij kunnen handelen, zonder gene of schaamte.
14. Intuïtief weten wat goed voor je is.
15. Afbreken, ontmantelen, uit elkaar halen als creatief proces (en dus niet als destructief proces).
16. Minder geremd zijn in het aanraken van de ander.

Het zijn kwaliteiten die in combinatie met de levenservaring en het reflectievermogen van een volwassene kunnen helpen je eigen kracht en talenten te ontwikkelen en/of te herontdekken.

Samen met Rik Konings, oprichter van De Creatieve Wereld, ga ik rond dit thema een boek schrijven. De boodschap wordt: ga op zoek naar wat je nog in je hebt van het kind dat je ooit was en breng het weer tot leven. En: kijk naar kinderen, luister naar ze, praat met ze en probeer te leren van hun kijk op de wereld.

We zouden het leuk vinden als je ons wilt ondersteunen bij dit project door je levenservaring, visie en wijsheid te delen via een online enquête (klik om de enquête te starten) of door een reactie te geven op dit bericht.

(foto: Acik)


Verwijzen naar dit bericht met een korte URL: http://tinyurl.com/hetkind

9 opmerkingen:

 1. Anoniem12:06 p.m.

  prachtige posting en prachtig uitgangspunt voor een boek. daar ben ik dus zeer benieuwd naar!

  en ben het geheel eens. ik leer veel van mijn dochter en zij van mij. haar fantasie is mijn alles. en ze zingt mijn liedjes.

  niet dat ik perfect ben, maar ik zie ouders de kinderen vaak teveel afremmen. heb zelfs het gevoel dat sommige ouders denken dat kinderen ziekelijke gedachten hebben. nou, het kan mij niet gek genoeg zijn! ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Anoniem1:02 p.m.

  Goed dat jullie over dit onderwerp een boek schrijven. We weten al heel lang dat we veel van kinderen kunnen leren en met dit boek wordt het ook legitiem gemaakt.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Anoniem10:21 a.m.

  ik werk met kinderen van anderhalf tot vier. in die fase is het van zeer groot belang dit te stimuleren. vertrouwen en veiligheid want daarmee veroveren ze de (creatieve) wereld.

  mooi.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Anoniem9:35 p.m.

  Het leuke is dat kinderen ook zo oorspronkelijk kunnen zijn en juist het gebrek aan kennis en ervaring doet je soms verbazen of anders kijken.
  Toen ik 's ochtends vol enthousiasme de gordijnen open deed en uitgelaten meldde: Wauw, moet je kijken er ligt allemaal sneeuw in de tuin! Toen zei mijn dochter bij het keukenraam nog geen paar tellen later: Pappa, pappa, moet je kijken! Kijk, aan de andere kant van ons huis ligt ook sneeuw!

  Peterter

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Anoniem6:16 p.m.

  Hoi Erno,

  Ik heb je laatst gesproken zonder te weten dat jij dit geschreven hebt.
  Ik ben van duidelijkheid en regels.

  Jouw teksten:
  Positief confronterend. Ontroerend.
  Ik wil weer kind zijn....

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Een jaar na het initiatief tot het boek gaan we in 2010 het boek creatief kantelen.

  20 bijdragen en foto's van Boeiende Mensen, zgn. BM-ers, hoofdstukken nav de kindeigenschappen, kindquotes, tekeningen, plaatjes, fotos, spelletjes, inspiratie en dat alles gemixt met de visie vanuit a childs mind in een volwassen lichaam(Rik Konings) die leven ziet als het meervoud van lef en na omvallen gewoon weer op kan staan en zich sterker oprichten.

  Het boek gaat prikkelen, opzien baren, uitdagen, inspireren, aanzetten tot vernieuwing en navolging en als bron voor vrede, liefde en blijdschap.

  De eerste 100.000 exemplaren zullen als e-book worden weggegeven, papierenversies zullen letterlijk en figuurlijk bijdragen aan een mooiere wereld. Dus 1 boek kopen is 1 boom planten in Tanzania, Costa Rica, Bosnie of in Belgie.

  Wie kan hiervoor de mooiste website van Nederland maken met als tegenprestatie naamsvermelding in boek, e-book en op mijn shirt bij een jonglerende halve marathon naar keuze.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Prachtig! Ik ben geïnspireerd geraakt en heb een mooi verhaal over hoe ik het kind in mijzelf heb teruggevonden... Zal de enquete invullen. Wil ook best een website bouwen maar 'de mooiste van de wereld' klinkt wat te hoog gegrepen voor mij als beginner :-)

  BeantwoordenVerwijderen