14 november 2008

'Richt je op wat mensen wel kunnen'"Onze boodschap is dat je veel meer kunt bereiken als je je richt op wat mensen wel kunnen, op waar ze goed in zijn. In de traditionele zorg is de aandacht nog veel te veel gericht op de beperking. Daarmee ontneem je mensen de kans om zich verder te ontwikkelen en het maximale uit hun leven te halen." Aldus Martin Schuurman en Gitty Scholten, auteurs van het boek 'Eigenwaarde' en betrokken bij de oprichting van de Academie voor Zelfstandigheid. Ik interviewde ze voor de nieuwe editie van het blad Markant.

2 opmerkingen:

 1. Anoniem11:11 a.m.

  Het jammere is dat ook het onderwijs vergeet zich te richten op wat kinderen/leerlingen/studenten wél kunnen.
  Vernieuwingsonderwijs (Meervoudige Intelligentie, Jenaplan, Montessori, Freinet, Dalton, Iederwijs, EGO, naOGO) doet dat nadrukkelijk wel. Maar zij roeien tegen de stroom in (andere scholen) en hebben daarnaast ook een fikse storm (de inspectie) te trotseren. Als er dan ook nog sprake is van een stortbui (kritiek van de maatschappij) dan is het niet zo verwonderlijk dat steeds meer vernieuwingsscholen het hoofd in de schoot werpen.

  By the way, Erno, komt er nog een publicatie van jouw hand rond metaforen.

  Peterter

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Richten op wat je wel kunt - klinkt me bekend in de oren want onderdeel van de strategie van Marc Lammers olpympisch hockey coach, zie o.a. http://zichtbarezaken.web-log.nl/zichtbarezaken/2008/11/van-doel-naar-d.html

  BeantwoordenVerwijderen