18 oktober 2008

'Mooie dingen kunnen een vriendje zijn'

Vandaag is in Eindhoven de Dutch Design Week van start gegaan. Op het programma van de zevende editie van het evenement staan zo’n 150 activiteiten op 45 locaties in de stad, zoals tentoonstellingen, debatten en workshops. Thema dit jaar is de dialoog tussen de ontwerper, het bedrijfsleven en de consument.

Het evenement krijgt opvallend veel aandacht in de media. Ik vroeg in een interview voor Brabant Magazine aan directeur John Lippinkhof onlangs waar die publieke belangstelling voor ontwerp toch vandaan komt. Zijn antwoord: "We leven in een geïndividualiseerde samenleving: mensen willen zich onderscheiden van de massa, maar aan de andere kant ook laten zien dat ze bij een groep horen. Beide kun je doen door je te kleden in een bepaalde stijl, maar ook met de producten en merken die je gebruikt. Ontwerp draagt bij aan de emotionele band die je met een product kunt hebben. Je mobieltje kan een vriendje van je zijn: al je contacten staan erin, je favoriete muziek, foto’s van de mensen die je graag ziet. Ontwerp draagt bij aan een gevoel van vertrouwen en plezier. Mensen houden ook gewoon van mooie dingen, kopen graag goed ontworpen meubels." Ik herken dat wel, houd van mooi vormgegeven producten: Apple, Bulthaup, de Citroën DS, Pastoe, de Grolsch-beugelfles, of de mooiste ontwerpen van de natuur: het ei, de banaan, een vliegenzwam of een spinnenweb.Het leuke van zo'n Design Week is dat er ook vaak concepten getoond worden, uitgewerkte ideeën die eerder als 'food for thought' bedoeld zijn, dan als gebruiksvoorwerp... of die iets zeggen over het ontwerp van de toekomst. Eerder dit jaar draaide in het Museum of Modern Art in New York een tentoonstelling, waar je soortgelijke verrassingen kon tegenkomen: 'Design and the Elastic Mind'. Curator Paola Antonelli laat je er kennis mee maken in onderstaande TED Talk.Design kan ook een antwoord bieden op nieuwe vragen vanuit de samenleving. Het bieden van ontspanningsmogelijkheden voor mensen met dementie is zo'n nieuwe vraag. Ik interviewde afgelopen maanden ontwerpers, deskundigen en mensen die dementie van dichtbij kennen over deze vraag. De provincie Brabant heeft er een boek van gemaakt dat tijdens de Dutch Design Week in een programma rond het thema design en dementie gepresenteerd zal worden.

2 opmerkingen:

 1. Anoniem11:26 a.m.

  Wordt het niet eens tijd voor een Hollandse versie van de TEDtalks? Wanneer komen de ERNOtalks? Lijkt me een mooie opvolger van je blog.
  Overigens is de samenwerking tussen creatief kunstenaar en wetenschapper buitengewoon boeiend en productief. Erno, ga jij nog naar een museum in New York of blijft het bij 42 km straatwerk.

  Peterter

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @Peterter Het MoMa staat op mijn to-enjoy-lijstje!

  BeantwoordenVerwijderen