27 augustus 2008

Gezien: Strenge of 'voedende' vader...Met Mark Johnson schreef hij hèt standaardwerk over metaforen: ‘Metaphors we live by’. De auteurs geven in het boek een handzame definitie van de metafoor: het begrijpen en ervaren van het ene, in woorden van het andere. Ze stellen bijvoorbeeld dat in onze taal bijna alles wat 'boven' en 'voor' is, positief is (vooruitgang, hoge kwaliteit, topfunctie) en alles wat 'onder' en 'achter' is negatief (in de put zitten, laag bij de gronds, terugval).

Tegenwoordig houdt de Amerikaanse wetenschapper George Lakoff zich bezig met metafoorgebruik in de politiek en de manipulatieve kracht ervan. In bovenstaande lezing stelt hij onder andere dat rechts de opinie van het publiek manipuleert door een eenzijdige woordkeuze (war on terror, illegal workers).

Interessant is Lakoffs idee dat het mentale model van de strenge vader als een metafoor doorwerkt in de politieke keuze voor rechts (bijvoorbeeld: strenger straffen), terwijl de 'nurturing' (voedende) vader leidt tot linksere denkbeelden (bijvoorbeeld: de zwakkere ondersteunen en kansen geven).

Jammer genoeg is het hele verhaal nogal eenzijdig. Ik denk dat links net zo goed de opinie probeert te beïnvloeden met slimme woordkeuzen. Ook jammer dat Lakoff geen sprankelende spreker is. Toch bevat dit uurtje genoeg stof tot nadenken.

1 opmerking:

  1. Anoniem3:25 p.m.

    De definitie volgens Mark Johnson is dus eigenlijk:
    het verkeerd laten begrijpen en ervaren van het ene, in woorden van het andere.

    Peterter

    BeantwoordenVerwijderen