13 mei 2008

Mijn Podcast top 5


Media-uitzendingen die je van internet kunt downloaden en beluisteren of bekijken op het moment dat het jou uitkomt, heten podcasts. Je kunt er een abonnement op nemen, zodat je automatisch op de hoogte gebracht wordt van de nieuwste afleveringen van een programma.

Ik gebruik het gratis Apple-programma iTunes om mijn abonnementen bij te houden. Programma's die ik download worden automatisch op mijn iPod gekopieerd, zodra ik dat apparaatje aansluit op mijn computer. Je kunt podcasts over het algemeen ook via de computer beluisteren vanaf de website van de aanbieder.

Het aanbod van podcasts groeit nog altijd met de dag. Jammer is dat er nogal wat veelbelovende podcasts worden opgestart, die na enkele afleveringen weer in het niets verdwijnen. In de onderstaande lijst vind je vijf stabiele kwaliteitspodcasts.

1. TED
De enige videopodcast in dit lijstje. 'Talks' van 20 minuten door verrassende sprekers over uiteenlopende onderwerpen: van wetenschap tot design, van technologie tot filosofie. De opnames worden gemaakt op de jaarlijkse TED-conferentie. Het aanbod is overweldigend. Op 'De tofste talks' vind je aanbevelingen voor de mooiste edities.
2. Šimek 's Nachts
Mooie interviews in de sfeer van 'de mens achter'. Een verademing tussen alle waan-van-de-dag-journalistiek. Šimek is authentiek, oprecht geïnteresseerd in zijn gasten.
3. Shrink Rap Radio
Dr. Dave is geen professionele radiomaker, maar wel een gepassioneerd psycholoog. Charmante, toegankelijke interviews met collega's in de psychologie over trends en specialismen in het vakgebied.
4. BNR Carrière
Het loopbaanprogramma van BNR met Mijke van Wijk. Het thema en de gasten bepalen of ik verder luister.
5. All in the Mind
Verzorgde podcast over psychologie met een BBC-achtige documentaire aanpak. Leuk, dat Australische accent van presentatrice Natasha Mitchell.

Welke podcasts beluister of bekijk jij?

2 opmerkingen:

 1. 1. VPRO Marathon Interview
  De oude 5 uur durende interviews uit de jaren 1986-1990 en de nieuwste sinds 2006 die maar 3 uur duren
  2. BBC In Our Time
  History of thought/ideas. Wekelijks een eminent panel sprekend over een interessant onderwerp
  3. Berkeley History 5
  Geschiedenis hoorcolleges op Berkeley. De leukste manier om je Europese geschiedenis op te halen
  4. UChannel Podcast
  Universitaire lezingen over actuele onderwerpen.
  5. Shrink Rap Radio
  Ha, die kenden we al.

  Niet noodzakelijk in deze volgorde. Ik schrijf ook een blog over de podcasts die ik beluister. ik heb er al meer dan 130 besproken.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Anoniem9:07 a.m.

  Naast uitzending gemist-achtige inhaalslagen haal ik standaard op www.stubru.be De afrekening op. Een van de drie podcasts die StuBru aanbiedt en die fijne muziek overal in NL aanbiedt met plezierige Vlaamse stemmen.

  BeantwoordenVerwijderen